A 2 méter nem elég?

Az eddiginél is távolságtartóbbnak kell lennünk, ha meg akarjuk állítani a vírus terjedését – vélik kutatók.

Egyre több kutatás vonja kétségbe, hogy a 2 méteres távolságtartás elegendő a vírus terjedésének megfékezésére. Hétfőn a Qubit írt arról, elképzelhető, hogy a koronavírus 4 métert is képes „utazni” a levegőben kóválygó apró részecskéken.

A lap több, e témát vizsgáló kutatást szemlézett. Az egyik tanulmányt jegyző kínai kutatók egy 10 nap alatt megépített kínai kórházban vizsgáltak kórtermeket és irodákat február 19. és március 2. között. A levegőből egy speciális SASS 2300 típusú készülékkel, a padlóról, a számítógépes egerekről, a szemetesekről, a korlátokról és a betegek maszkjairól nedves, steril tamponokkal vettek mintát. Az intenzív osztályon használt egerekről származó minták 75 százaléka, a padlóról vett minták 70 százaléka bizonyult pozitívnak, és az ottani egészségügyi dolgozók felének cipőtalpán mutatták ki a koronavírust, ami szerintük felveti annak lehetőségét, hogy a kórokozó az ápolók és az orvosok cipőtalpán is képes utazni.

Egy másik vizsgálatnál, amit a Massachusettsi Műszaki Egyetemen végeztek, a modern áramlástani modellek azt mutatták, hogy erős tüsszentés után a különböző méretű patogénhordozó cseppek 7-8 méteres távolságba is eljuthatnak.

Egy ausztrál kutatóintézet professzora szerint sem elég a 2 méter. Úgy látja, a kórházi fertőzések kordában tartásáért felelős szakértők továbbra is a korábbi szabályban hisznek. Szerinte „olyan ez, mint a lapos Föld-elmélet – ha az ember próbálja megvitatni a valós bizonyítékokat, letorkolja a hívők kórusa.”

A fenti felvetésekhez igazodik az a vizsgálat, amit a Leuveni és Eindhoveni Egyetem készített a szabadidős testedzés kapcsán. A tudósok szimulálták a gyaloglás, futás és biciklizés közben keletkező légáramlatokat, hogy kiderüljön, meddig örvénylik az ember mögött a kilélegzett levegő, amellyel a koronavírus is fertőzhet, ha például egy tünetmentes vírushordozó indul el sportolni. A kutatók arra jutottak, ha nem akarunk beleszaladni az előttünk haladó által kifújt, esetleg fertőző részecskékbe, akkor tempós biciklizésnél legalább 20, futásnál legalább 10, míg séta közben minimum 4-5 méteres távolságot kell tartani. 

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)