Közgyűlés percről-percre

Ma délelőtt 9-kor kezdődik a februári rendes közgyűlés, melyet ismét percről-percre közvetítünk.

A tervezett napirend szerint a testület többek közt megalkotja a város idei költségvetési rendeletét, beszámol a belső ellenőrzés, a polgármesteri kabinet és beszámolnak az alpolgármesterek mit is csináltak tavaly. A testület megismerkedik a Tornyai János Múzeum idei rendezvénytervével. És beszámoló hangzik el a Hódmezővásárhely-Mártély-Székkutas Ivóvízminőség-javító Társulás tavalyi munkájáról.

Az előterjesztés szerint a képviselők zárt ülésen döntenek arról, kik kapjanak az idén városi kitüntetéseket, ki legyen az év tűzoltója és ki kapja a Hódmezővásárhely Sportjáért kitüntetést.

9.00: Gyülekeznek a képviselők, de még nem kezdődött meg a közgyűlés.

9.24: Márki-Zay Péter megnyitotta az ülést, mely határozatképes. A 14 képviselő közül 13 van jelen, Mester János később érkezik. Tavaly 684 gyerek született, 668-an haltak meg, 317 házasságkötés történt – ismerteti a polgármester. A képviselők néma főhajtással emlékeznek az elhunytakra. Karsai Éva jegyző ismertette, hogy a képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatai határidőre beérkeztek, s azok a város honlapján olvashatók. A képviselők döntöttek arról, hogy 27 napirendi pontot tárgyaljanak.

9.28.: Napirend előtti felszólalás A polgármester elmondta, hogy egy képviselő egy napirendi pontnál egyszer szólalhat fel, maximum5 percben, a házszabály szerint.

Krupiczer Ferenc napirend előtt kérdezte Berényi Károly gyermek háziorvost, tud-e valamit arról, hogy a megyében mikor indul el az új orvosi ügyeleti rendszer. Berényi Károly elmondta, úgy tudja, szeptembertől. Az ügyeleti rendszer addig változatlan marad.

Cseri Tamás szerint a képviselők hozzászólásának korlátozását nehezményezte. Azt monda, hogy harminc éve nem volt erre példa. Azt mondta, hogy a Jovány busz miatt 32 millióra büntették meg a várost, úgy tudja ez már a harmadik közbeszerzési bírság, amit a város kapott. A hivataloknak nem érdeke, hogy támadja a polgármester urat – mondta.

Márki-Zay Péter viszontválaszában azt mondta, hogy a napirendek után korlátlan lehet vitatkoznia vele, a bekapcsolt kamerák előtt. Azt mondta, hogy sem Lázár János, sem Orbán Viktor nem mert kiállni vele nyílt vitára. A 32 milliós bírságról elmondta, a Közbeszerzési Döntőbizottság, mely a Miniszterelnökséghez tartozik, kifogásolta a város közbeszerzési szerződését. A közbeszerzésekkel kapcsolatos korábbi lopásokat a döntőbizottság nem kifogásolta. Azt mondta, hogy a Jovány buszt tegnap hat ellenőr szállta meg, s mindent rendben talált. És a közétkeztetési céget is huszonhatszor ellenőrizték.

Gyutay Katalin a Fidesz legutóbbi szórólapját mutatja fel Cseri Tamás felszólalása közben

A polgármester Krupiczer Ferencnek is kiszólt a DK politikája miatt. Majd a Jovány busz növekvő utasszámáról is beszélt. Majd elmondta, a városa a koncessziós eljárást a nyilvánosság előtt zajlott.

9. 54.: Benkő Zsolt kifogásolta, hogy Cseri Tamás néhány perces felszólalására a polgármester hosszasan válaszolt. Majd a földadóval kapcsolatban azt kérdezte, miért nem tájékoztatták az érintetetteket az új adóról, s miért 4 nappal (benne a hétvégét is) a bevallási határidő előtt adtak róla tájékoztatást, és a szuperinfós hirdetésből miért maradt ki, hogy az kiket érint. Kérte, hogy a vitatkozás helyett inkább dolgozzanak. Majd szóvá tette a város által kiadott naptárt, majd azt, hogy a polgármester bejelentette, hogy pártot alapít. Kérte, hogy a Jovány busszal kapcsolatos közérdekű adatigénylésére határidőre válaszoljanak.

Márki-Zay Péter a fideszes szórólapokat és plakátokat említve utalt vissza arra, ki is kampányol folyamatosan. Majd a kormányzati állításokat és a valóságot állította szembe. Azt mondta, hogy szívesen venné Lázár János beszámolóját, hogy eltörölte a sírmegváltás díját, hogy hoz egy 1500 fős céget. 2016-banpedig éppen Lázár János javasolta a városnak, hogy fontolja meg földadó bevezetését. – A gazdák a földadóval kapcsolatos félretájékoztatás is az önök nevéhez fűződik – válaszolta Benkő Zsoltnak.

Majd a fideszes polgármesterek, által kivetett földadókat említette.

10.02.: Galambos Kornélné a Pálffy utcán élők kérését tolmácsolta, akik 30-as táblát vagy fokozottabb rendőri jelenlétet kérnek. Itt – közölte – illegális autóversenyek zajlanak. A polgármester azt mondta a városi rendőrkapitánynak kell ezt bejelenteni, de a város is tesz feljelentést az ügyben. Lőkösné Nagy Sarolta hozzászólásából kiderült, évek óta ismert a probléma. Itt egy év alatt a rendőrök két gyorshajtót is fogtak. És a kispiacon randalírozót is megbírságolták. A Damjanich és a Borz utcán is rendszeresek a gyorshajtók.

Krupiczer Ferenc arra kérte a polgármestert, hogy a Cseri Tamás miatti dühét ne rá irányítsa. Azt mondta, hogy egy alkalommal azért nem szavazott, mert az előterjesztést nem tudta áttanulmányozni. Mire a polgármester azt mondta, nem táplál dühöt Cseri Tamás iránt. Berényi Károly kikérte, hogy Cseri Tamás lekommunistázta a képviselőket. A polgármester szerint egy kommunista párt van ma, a Fidesz-KDNP.

Bejelentette: a város az egyetlen megyei jogú város, mely nem kapott rezsitámogatást, pedig mindent megtettek, ennek érdekében. Az uszoda működését sem támogatták. Kérte, hogy február közepéig )15-ig) minden olyan földtulajdonos vallja be az adókötelezettségét, aki bérbe adja a földjét.

Visszautasította a Fidesz legutóbbi szórólapjának azon állítását, miszerint a Jovány buszok üresen járnának. Majd sorolta annak előnyeit a Volán buszokkal és tram-trainnel szemben.

10.18.: Vége a napirend előtti felszólalásoknak. A város idei költségvetési rendeletét tárgyalják.

Kurucz Roland irodavezető elmondta: a legnagyobb kihívást a kamat és az energiaköltségek és az adósságszolgálat kalkulálása jelentette: 9,1 milliárd forint bevétellel számoltak, de az állami támogatás jelentősen csökkent. A kiadások 9,9 milliárd forintot tesznek ki. A város idei költségvetését azonban összességében 18,216 milliárd forintos bevétellel és ugyanakkora kiadással tervezik.

Baloghné Tasi Judit könyvvizsgáló elmondta, hogyan ellenőrizték a költségvetési elterjesztés adatait. Kimondta, hogy a rendelettervezet összhangban van a jogszabályokkal, s alkalmas megtárgyalásra. De várható annak módosítása.

Kis Andrea alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a hitelfelvételek azért vannak a költségvetési tervezetben, mert ha nincsenek benne, nem is lesz lehetőség sem a felvételükre. Ám minden egyes alkalommal a közgyűlés elé kerül a hitelfelvétel.

Márki-Zay Péter szerint a költségvetés egyensúlyban van, de függ attól, hogy a kormány adja-e azt a 600 milliós összeget ami a városnak jár. S mely kifizetése Lázár Jánoson múlik. Ha majd likviditási problémái lesznek a városnak, akkor a rendszerhasználati díj elengedését kéri majd Vásárhely a kormánytól.

Cseri Tamás szerint a város költségvetése fiktív, a betervezett 600 milliós állami támogatás és a 60 milliós, a Kossuth térre tervezett büféépítés miatt. Azt mondta, érdeklődve figyeli, melyik rokon vagy haver fogja üzemeltetni. A Tóth malom utcai 100 milliós költséget is sokallta a városi költségvetés tükrében.

Márki-Zay Péter erre reagálva elmondta, hogy a feljelentések ellenére a hatóságok soha, semmilyen korrupcióra nem bukkantak a városházán. Közölte, a városban a 90 százalékos korrupciós esély 10 százalékra csökkent. A Kossuth téri büfé és a McDonald’s építését pedig eddig megakadályozták.

Bálint Gabriella bejelentette: szombaton elhunyt Paragi István, majd a könyvvizsgálót kérdezte az állami támogatásról és a hitelfelvételről, s annak a költségvetésre gyakorolt hatásáról. A válaszban elhangzott, hogy nem.

Márki-Zay Péter az mondta, szerinte Lázár János nem akar úgy bevonulnia történelembe, hogy ő az egyetlen, aki az országban megakadályozta szülővárosa boldogulását- utalt a megígért és várt 600 milliós kormányzati támogatásra.

Cseri Tamás a Tóth malom utca felújításától, a polgármester által alapított néppártig jutott el, a költségvetési vitában. Márki-Zay Péter erre megállapította, hogy „Önöknek semmi sem jó!” Majd a Kossuth téri egykori közvécé helyére építendő büféről szólva elmondta: lakossági igény van rá.

Kis Andrea kérte, hogy az országos ügyek helyett a napirendekkel foglalkozzon. Gyöngyösi Ferenc alpolgármester bejelentette: levelet ír Lázár Jánosnak, kérve a segítségét, hogy a város kapja meg a beígért támogatást. Kérte, hogy a testület tagjai is írják ezt alá.

A testület végül 10 igen, 1 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett elfogadta a levélírással kapcsolatos előterjesztést.

Cseri Tamás képviselő is kifogásolta, hogy a polgármester nem helyi ügyekkel foglalkozik, ami különös annak fényében, hogy a közgyűlés elején arra kért mindenkit, hogy tekintsen ki a kőfalon túl.

Benkő Zsolt képviselő a 117 km kerékpárút kapcsán a földutak felújításáról érdeklődik. Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében a kormánynál kellene lobbizni, hogy haladjon a projekt. Jó hír az, hogy ezt az egy MVP projektet nem állította még le a kormány. Mivel Benkő képviselő elmondta, hogy ő nem lobbizik, a polgármester emlékeztette, hogy közösségi oldalán a szennyvíztelep felújítása miatt lobbizott, és mert ez a projekt átkerült a kormányhoz, ezért ez tekinthető a kormány felé irányuló lobbinak. Bár nem túl sikeres még – tette hozzá a polgármester.

Kis Andrea alpolgármester ismét hozzászólt, arra kérte az egybegyűlteket, hogy fókuszáljanak, majd hosszasan sorolta azokat a régi emlékeket, amikor a Fideszes városvezetés hosszú perceken át szónokolt.

A polgármester is elmondta, nem emlékszik arra, hogy például Cseri Tamás akkor nem szólalt fel, „amikor Lázár János szónokolt az éjjel 2-3 óráig tartó közgyűléseken.

Kurucz Roland gazdasági irodavezető egy Bálint Gabriella képviselő által feltett kérdésre válaszolt. Azért lát a képviselőasszony 2500 adagcsökkenést a gyermekéteztetésben, mert a Covid idején ennyivel csökkent a létszám és azóta nem emelkedett.

Horváth Zoltán képviselő úr szerint el kell venni minden képviselőtől a mikrofont, és javaslatot tett arra, hogy ilyen formán módosítsák az SZMSZ-t. A polgármester megkérte, hogy a módosító indítványt írásban terjessze be.

Gyutay Katalin képviselő is szót kért, és elmondta, hogy a polgármester hozzászólásának idejét nem korlátozza az SZMSZ, de a képviselőkét igen. Felemlegette ő is azokat a régi időket, amikor Kovács doktor tartott félórás előadásokat.

Fejes Péter is hozzászólt, elmondta, hogy a kritika jó, de az a különbség, hogy a Tiszta Vásárhelyért és MMM frakció a városért, a Fidesz-KDNP frakció pedig a Fideszért szólal fel. Azt is elmondta, hogy bár ő nem szokott „lázározni”, de kénytelen felemlegetni, hogy maga Lázár János nyilatkozta azt, hogy a város érdekében dolgozik, de ez jelenleg nem látszik. Fejes képviselő azt is elmondta, hogy nem kellene pártok indítsanak képviselőjelölteket, civilek kellene képviseljék a lakosságot, akkor nem fordulhatna elő az, hogy valaki egy pártot képvisel a lakosok helyett.

Horváth Zoltán képviselő szerint a költségvetés „látvány-költségvetés” és „kampány-költségvetés”. Bár konkrétumokat nem sorolt fel, hogy milyen látványos és/vagy kampányos elemet tartalmaz a költségvetés-tervezet, ami mentén már szinte két órája vitatkoznak a testület tagjai. A polgármester elmondta, hogy a tavalyi fejlesztések között volt olyan, ami valóban vitatható, hogy látvány-beruházás vagy történelmi örökség ápolása, de az idei tervezetben nem lát semmilyen ilyen kritikus pontot.

Horváth Zoltán kifogásolta, hogy most a közös levéllel segítségét kérik, holott szerinte a városvezetés csak szidni tudja a kormányt és őket is.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester elmondta, hogy nem segítséget kér, csak annak az érvényesítését, hogy elérjék közösen azt, hogy az országgyűlési képviselő mindenkit képviseljen.

Bálint Gabriella képviselő elmondta, hogy a születésszámok nem csak a vásárhelyi lakosokra vonatkoznak, hanem a kórház szülészeti osztályán született csecsemők számát mutatják. Kifogásolta azt is, hogy az ukrán menekült-ellátás során soha nem említi meg senki a Kagylóhéjat, pedig a családsegítősokat segít menekülteknek.

10 igen és 5 nem szavazattal elfogadták a város költségvetését.

Rövidesen vége az ebédszünetnek és folytatóik a közgyűlés.

A testület folytatja a munkáját, határozatképes, bár három képviselő, Otlokán Mihály, Kis Andrea és Horváth Zoltán nincs jelen a teremben.

A polgármesteri kabinetiroda munkáját prezentálták, Krupiczer képviselő kérdésére megtudtuk, hogy a polgármester nem tudja olvasni az összes neki címzett levelet, a hivatal munkatársai gondoskodnak arról, hogy minden ügy az illetékesekhez kerüljön.

A polgármestert az idei évben 39 szabadságnap illeti meg.

Cseri Tamás képviselő azt mondja, hogy van egy kis facebook-csoport aminek tagjai azt ellenőrzik, hogy Márki-Zay Péter melyik nap íratott ki szabadságot magának és melyik munkanapon jelentkezik be más településről. Nagyné Tari Ibolya elmondta, hogy a testület gyakorolja ezen munkáltatói jogokat a polgármester felett. Arra a felvetésére Márki-Zay Péternek, hogy szívesen megmondja a naptárjából, hogy melyik napon mit tett, Cseri Tamás visszakozott, mondván nem tud konkrét napot mondani.

Hülyeségeket mondani lehet, de konkrét bizonyíték soha nincs? tette fel a kérdést Márki-Zay Péter, amikor Cseri Tamás már többedjére mondta azt a polgármesternek, hogy hülyének nézik az embereket.

Benkő Zsolt is felszólalt, és sérelmezte, hogy Márki-Zay Péter dehonesztáló kifejezéseket használt a Fideszre. Gyutay Katalin közben az egyik helyi Fidesz által gyártott lejárató szórólapot lobogtatta. Benkő Zsolt azt mondta, hogy a magyarok nem tolvajok.

Benkő Zsolt felszólalására Márki-Zay Péter elkérte Gyutay Katalintól a „Korrupció a városházán” szórólapot. Elmondta, hogy már két esetben is a rendőrség állapította meg, hogy Jovány-busz ügyben nem volt semmiféle korrupció. Simonka és Völner neve is felmerült, a polgármester szerint amikor ilyen tolvajok tagjai a Fidesznek, akkor joggal hívhatja őket tolvajoknak. Tisztázta, hogy nem személy szerint Cseri Tamást vagy Benkő Zsoltot tekinti tolvajnak, de mégis egy szervezet tagjai.

„Okosabbak vagyunk és nem lopunk” – mondta Márki-Zay Péter, aki azt is felemlegette, hogy Cseri Tamás ebből a sokszor elhangzott mondatból csak az okosságra vonatkozó részt idézte nemrégiben egyik hozzászólásában. „Azt, hogy nem lopunk még idézni sem merte” – mondta a polgármester.

Fejes Péter szót kért, és elmondta, hogy nem csak a pénzt lehet lopni, hanem emberek tisztességét is. A Szabó család, a polgármester családja és felesége tisztességét és becsületét is megpróbálták ellopni a lejárató szórólapokkal. Ehhez viszont a helyi Fidesznek igenis köze van. Fejes képviselő szerint teljesen joggal hívják őket tolvajoknak.

A mai közgyűlés is vitákkal tűzdelt, annak ellenére, hogy a közgyűlés elején határozott kérés volt, hogy inkább a napirendi pontokra koncentráljanak.

Benkő Zsolt határozottan visszautasította azt, hogy ő egyetértene a korrupcióval. Azt mondta ha Völner Pálról bebizonyosodik, hogy korrupt volt, akkor természetesen börtönbe kell kerüljön. A polgármester szemére vetette, hogy folyton az európai példákkal jön, holott éppen ott van Eva Kaili szocialista képviselő, akit most ítéltek el korrupció miatt. Erre Márki-Zay Péter csak annyit kérdezett, hol van most Eva Kaili. Börtönben – hangzott el a válasz Benkó Zsolttól. És hol van Völner? – kérdezte a polgármester, de választ már nem kapott rá.

Másfél óra után elfogadta a testület a polgármester szabadságára vonatkozó beszámolót. Amúgy idén Márki-Zay Péter júliusban és augusztusban megy majd hosszabb szabadságra, amúgy egy-két napot fog majd kivenni az év többi részében.

Az alpolgármesterek beszámolóit a testület olvashatta, rövidesen mi is beszámolunk róluk portálunkon.

Kis Andrea alpolgármester szót kért, megköszönte a hivatal dolgozóinak a munkáját, majd elmondta mennyire méltatlannak tartja a közgyűlések hangnemét, egy több évvel ezelőtt elhangzott beszédéből idézett, amit még a fideszes többségű közgyűlésen mondott. A 2018-as összefogásról is beszélt, annak kapcsán, hogy pár hete Márki-Zay Péter azt mondta a Vásárhelyi Televízió Időben c. műsorában, hogy Kis Andrea és Krupiczer Ferenc már nem tagjai az MMM frakciójának, mert sokszor a Fidesszel együtt szavaznak. A polgármester szemére vetette, hogy a tv-interjúra adott válaszára, amit levélben is megírt a polgármesternek, nem érkezett válasz. A demokratákhoz szólt, azt mondta, hogy az egyéni- és a pártérdekeket háttérbe kell szorítani. Kis Andrea ezek után benyújtotta lemondását.

A leendő játszóháznak ajánlott fel 50 millió forintot az Auster-Solar Kft. Cseri Tamás képviselő azt kérdezi, hogy mit ajánlott ennyi pénzért cserébe a város. Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy nem egyedi eset, hogy egy cég felajánl bizonyos összeget a városnak. A régi időkben pl. az Atev is támogatta a várost évente több millió forinttal, amióta ő a polgármester ez a gyakorlat sajnos megszűnt. A McDonald’s is ígért támogatást, a polgármester bízik abban, hogy előbb utóbb megengedik nekik, hogy itt is nyissanak. Azt is elmondta a polgármester, hogy a város nem ígért semmit, egész egyszerűen ezt a kultúrát képviselik, nem kivesznek a városból, hanem hozzátesznek. Benkő Zsolt is megerősítette a polgármester szavait, miszerint voltak adományok korábban is, bár nem emlékszik az elmúlt 15-20 évben ekkora mértékű adományra.

A polgármester elmondta, hogy a Villeroy&Boch is támogatja a várost, évente egy óvodában újítanak fel fürdőszobákat, nem csekély mértékben és emlékeztette Benkő Képviselőt, hogy az ő körzetében lévő kishomoki játszótér is adományokból épült. Ugyanakkor felhíta az Atev figyelmét is arra, hogy nyugodtan visszatérhet régi gyakorlatához, annak ellenére, hogy már nem kormánypárti a városvezetés.

Három tartózkodással és nyolc igennel fogadta el a testület az adományt.

Érvénytelen a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat, de sajnos a rengeteg előírásnak nem tudtak megfelelni a pályázók, ezért a város kénytelen újra meghirdetni az igazgatói pozíciót. Márki-Zay Péter polgármester felhívta a figyelmet, hogy mindenki szóljon ismerőseinek, hátha akad egy jó jelölt. Ugyanakkor Gyöngyösi Ferenc alpolgármester benne lesz a bíráló-bizottságban.

A Szent István téri iskolaépület villamosfelújítását és a Klauzál Gábor Általános Iskola villamos-hálózatának felújításához szükséges hozzájárulások kiadásáról szavazott a testület, bár a tankerület vezetője, Miklós Anikó most sem jelent meg a közgyűlés előtt.

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat igényt tartana arra, hogy évi két alkalommal rendezvényekhez kér helyszínt. Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, ami a helyi roma közösség javát szolgálja. A testület is egyhangúan igennel szavazott.

közgyűléspercről-percreVásárhely