86 képzés indul a HSZC-ben

86 képzés közül választhatnak azok a leendő tanulók, akik szeptembertől a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban kezdenék meg tanulmányaikat. A felnőttek számára is elérhető képzési rendszerben 2 szakmát és 1 szakképesítést ingyenesen szerezhetnek meg a résztvevők. A korábbi szakmai tapasztalatukat beszámíttathatják, így tanulmányi idejük fél évre is rövidülhet.

Több mint 80 szakmai képzés várja a tanulókat szeptembertől a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum intézményeiben. Erről Kincses Tímea főigazgató számolt be egy szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta, ebben a tanévben is kiemelt hangsúlyt fektetnek a felnőttek képzésére, ugyanis a munkaerőhiány több ágazatban problémát jelent.

,,Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati képzésre. Segítünk abban, hogy a vállalatoknál, vagy duális partnereinknél tudják a gyakorlatot megszerezni. Illetve, hogy ha már rendelkeznek az adott szakmában gyakorlati tapasztalattal, akkor azt is be tudjuk számítani, el tudjuk ismerni” – fogalmazott Kincses Tímea.

A korábban megszerzett tudás beszámításával akár fél év alatt elvégezhető egy-egy szakképzés. A tananyag online is elsajátítható és az első két szakma, valamint egy szakképesítés ingyen megszerezhető.

Szilágyi Melinda, a Manó-Faló Kft. üzletvezetője a VTV-nek elmondta: ,,Nekem pont az adódott, hogy volt már gyakorlatom, így tehát voltak beszámított dolgok a szakmában és egy év alatt szakmához tudtam jutni, iskola, munka és gyermek mellett működőképes volt a dolog. Azt gondolom, hogy nagyon rugalmas a képzés.”

A felnőttoktatással foglalkozó Árva-Nagy Sándorné úgy látja, minden náluk képzett tanuló megtalálja a helyét a munkaerőpiacon. De vannak olyan ágazatok, ahol különösen nagy a kereslet a szakemberek iránt. ,,Ahol a legnagyobb hiány van szakemberekből, a vendéglátást kiemelném. Tudjuk, hogy nagyon sok üzlet nem is tudott kinyitni, akár, ha csak szezonálisan a Balatont nézem, vagy akár egyes városokban is erről panaszkodnak a vállalkozások. De az építőiparban is nagyon nagy a kereslet a végzett szakemberek iránt” – fogalmazott a HSZC felnőttoktatási vezetője.

A szeptemberben induló képzésekre még két hétig lehet jelentkezni, de megfelelő létszám esetén a tanév közben is indítanak osztályokat a Szakképzési Centrumban.

felnőttHSZCiskolaKincses Tímea