80 ezer éve nem látott üstököst figyelhetünk meg pénteken

Akár szabad szemmel is megfigyelhető lehet a napfelkeltét megelőző órában a C/2023 A3 (alias Tsuchinshan-ATLAS) üstökös a következő időszakban – írja a Live Science. A hvg.hu által szemlézett cikk alapján az objektum a várakozások szerint szeptember 27-én, pénteken lesz a legfényesebb, amikor eléri a perihéliumot, azaz a 80 ezer éves pályája azon pontját, amikor a legközelebb van a Naphoz.

A C/2023 A3 először az északi féltekén élők számára lesz látható: szeptember 27-től lehet majd megfigyelni nagyjából 30 perccel napfelkelte előtt, a kelet-délkeleti horizont felett néhány fokkal. A legideálisabb időpont azonban szeptember 29. és 30., amikor egy fogyatkozóban lévő félhold is társul hozzá.

Felhívják rá a figyelmet, nincs garancia az üstökös felbukkanására, és bár ideális esetben szabad szemmel is kiszúrható lehet a maga mögött húzott csóvából, de egy kézi távcsővel lehet javítani az esélyeken.

A C/2023 A3 október 2. után sem tűnik el végleg, ugyanis október 12. körül még újból felbukkan az északi félteke éjszakai égboltján. Ezután fokozatosan elhalványul és legközelebb csak 80 ezer év múlva láthatjuk.

megfigyelésűrtávcsőüstökösvilágűr