75 milliót nyert szexuáledukációs képzésre annak a papnak az egyesülete, akit pedofília miatt mentettek fel

A Népszava több forrásra hivatkozva azt írja, Hatházi Róbert lehet az a kecskeméti plébános, katolikus pap, akit néhány hete felfüggesztettek, miután kiderült, hogy évekkel ezelőtt súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen. Hatházit 2017-ben az akkor fideszes vezetésű kecskeméti önkormányzat kitüntette, 2019-ben pedig a pap viszonzásul nyíltan kampányolt a kormánypárti jelölt mellett. De a plébániája címére bejegyzett alapítvány százmilliós kormányzati támogatást is kapott, a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól például 75 millió forintot nyert el szexuáledukációs (!) felvilágosító képzésre. 

A kecskeméti plébános ügyét elsőként a PestiSrácok írta meg, nagyjából ugyanakkor, amikor Bese Gergő ügye robbant. A kormánypárti portál cikkének nem titkolt üzenete, célja nyilvánvalóan az, hogy demonstrálja, a katolikus egyház vasszigorral sújt le ilyen esetekben.

A plébános egy több évvel korábbi, rendkívül súlyos szexuális abúzus miatt bukott le, néhány héttel ezelőtt – olvasható a PestiSrácok cikkében, amely az érintett személy teljes nevét viszont nem írta le. Hozzáteszik: „Róbert atyát” azóta felfüggesztették, az eljárás vele szemben pedig folyamatban van. Azt, hogy Hatházi Róbertről lehet szó, a Népszavának elsőként Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke árulta el – ő ugyanis oda jár templomba, ahol a plébános misézett. A cselekmények hosszú éveken át tartottak – írja a Népszava – mire az egyházi közösség egyik tagja értesült a történtekről, és jelentést tett róluk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének. A portál megírta azt is, hogy a melegpartikon résztvevő Bese Gergőhöz hasonlóan Hatházi Róbert fideszes kapcsolatai is figyelemreméltók. Hatházit 2017-ben, az akkor még fideszes vezetésű kecskeméti önkormányzat Ifjúság a Közösségért Díjjal tüntette ki, „példamutató közösségépítő munkájáért, a keresztény ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért.”

Józsa úgy fogalmazott a Népszavának, hogy a díjat meghálálta az atya: volt, hogy fideszes kötődésű, álcivil szervezetek rendezvényeinek adott otthont a templomban, de a 2019-es kampányhajrában szót adott Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármesternek is, aki a lehetőséget használva fel is szólította a híveket, hogy a kormánypártok jelöltjeit támogassák.

Ferenc pápa 2023-as budapesti látogatásakor Hatházi egyike volt azoknak, akik a Hősök terén bemutatott szentmisét szervezték. A pap plébániájának címére bejegyezett egyesület pedig – a Kecskemét-Széchenyiváros Közösségépítő Egyesület a Népszava információi szerint nem szenvedett hiányt közpénzben sem: 2023-ban jóval több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra.

A Kulturális és Innovációs Minisztériumtól például 75 millió forintot nyert el szexuáledukációs felvilágosító képzésre.

Bese GergőFideszHatházi RóbertJózsa BálintKalocsa-Kecskeméti FőegyházmegyeKecskemétNépszavapappedofíliaplébánosSzemereyné Pataki Klaudia