70 nap helyett 7 hónapot is várhatunk szürkehályog műtétre Vásárhelyen

Országszerte öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben. Megkerestük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisában a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezövásárhely-Makó intézmény várólistáit.

Először március 16-tól függesztette fel a halasztható műtéteket a járvány miatt az emberi erőforrások minisztere június 18-ig. Nyártól újra elláttak mindenkit, azonban a novemberben bejelentett újabb zárlat miatt felduzzadtak a várólisták.

A NEAK várólista adatbázisa szerint a várakozók száma és így a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt.

Az adatbázisban megkerestük a vásárhelyi kórház tervezett műtéteit. Nőgyógyászati műtétre nem malignus folyamatokban 4 napról 11-re nőtt a várakozási idő és 2 előjegyzett személy van. Szürkehályog műtét várólistája 70 napról 235 napra nőtt, erre 152-en várnak. A makói tagintézményben ez 65 napról 193 napra nőtt és 64-en várakoznak.

Szentesen sem jobb a helyzet: például a traumatológia csípőprotézis műtét 12 napról 154 napra, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei 7 napról 122 napra, a térdprotézis műtét 18-ról 150 napra nőtt.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban többek között ortopédiai kisműtétekre 10 napról 86 napra, transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 61 napról 331 napra, mandula-, orrmandula-műtétre 19 napról 103 napra nőtt a várakozás.

dr. Bugyi István Kórházegészségügyhódmezővásárhelyi kórházSzent-Györgyi Albert Klinikai Központ