6500-an kiléptek az egészségügyből, Vásárhelyen 59 állást hirdet a kórház

Tavaly május óta 122,4 ezerről 115,9 ezerre csökkent az egészségügyi alkalmazottak száma. A hódmezővásárhelyi és makói kórháznál 59 állásra keresnek szakembert.

6500 fővel kevesebben dolgoznak most a magyar egészségügyben, mint tavaly májusban – írta meg a Népszava. A lap szerint az elmúlt hónapokban több olyan folyamat is zajlott, amelyek előidézhették a személyi állomány zsugorodását. Az ellátórendszer a visszarendeződés óta is csökkent kapacitással működik. A kórházak kevesebb ágyra engednek betegeket, így kevesebb alkalmazott is elegendő.

 A KSH legfrissebb adatai szerint az aktív ágyaknak még mindig csak alig több mint a fele (53,3 százaléka) van szolgálatban. Tavaly ilyenkor az ágyak kétharmadán (68,4 százalékán) feküdt beteg. Szintén kevesen kerültek vissza a krónikus férőhelyekre, ezeknek 85 százaléka volt foglalt az előző évben, míg most csak a felük (52,5 százalék).

Az okok között említi a Népszava azt is, hogy sok egészségügyi dolgozónak okozott 20–30 százalékos bevételcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetésüket biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségek. Az első hullám idején bekövetkezett szakemberveszteség egy jelentős részét a nyugdíj mellett dolgozó egészségügyi dolgozók kiesése okozhatta.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ közérdekű adatainál a foglalkoztatotti létszám 2019 végén 939 fő volt, ebből 379-en a Maros-parti városban dolgoztak – a 2020-as időszakról még nem közöltek friss számokat.

A hódmezővásárhelyi és makói kórház közös honlapján az álláshirdetések rovatban azt írják: „az alábbi oldalon áttekintheti aktuális álláshirdetéseinket, pályázható munkaköreinket.” Ez alapján 59 aktuális álláshirdetést találtunk. Ugyanakkor az összes esetben lejárt már a jelentkezési határidő – akad köztük olyan is, aminek már 2019 tavaszán.   

álláshirdetésCsongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóegészségügyKSH