50 családdal indul a város innovatív fejlesztő programja

“Tűrhetetlen, hogy a szülők státusza határozza meg, hogy egy gyermekből hajléktalan, közmunkás vagy egyetemet végzett orvos lesz” – vezette fel Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Perspektíva Integráció Szolgáltatásfejlesztés Hódmezővásárhely Modellprogram (PETRA) bemutató sajtótájékoztatóját. A polgármester szerint a cél, hogy esélyt adjanak mindenkinek egészséges, tartalmas, minőségi életet éljenek. 

“A jövő most aktuális” – hangzott el a projekt szlogenje Rácz-Káté Mónika szájából, aki a program kidolgozását vezeti tavaly ősz óta, amikor az új fejlesztési program ötlete először felmerült. Mint mondta: a polgármesterrel először oktatási kérdésekről kezdtek el gondolkodni, végül kibővítették a repertoárt.

– véli a szakember, aki ígérte, hogy ők ezúttal másképp csinálják. – A program egy tizenkét hónapon át tartó kísérlet – emelte ki -, amely a fogantatástól segítené a családokat és nem kizárólag romákra vagy hátrányos helyzetű gyerekekre tervezték a projektet.

Cél, hogy megmaradjon motiváció

Az ötven családot, akiket be fognak vonni előzetesen felmérik, itt elsősorban arra lesznek kíváncsiak, elég-e bennük a motiváció, mert fontos, hogy megmaradjon a 12 hónapos intenzív együttműködés alatt – hangzott el a városházán. A kampány ma indul, már várják a jelentkezőket az elindított weboldalukon. Velük most a járvány miatti intézkedésekkel összhangban egyesével fognak találkozni.

Ennek érdekében egy úgynevezett anonim családtervezési dobozt is összeállítanak, melybe segítő, tájékoztató anyagok kerülnek, és amit bárki igényelhet, és aki elvitte, elolvasta a terméket, az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat is igényelhet.

Emellett a várandósság előkészítésére preventív workshop-okat is fognak tartani, amit most szintén megnehezít az új típusú koronavírus, de mint kifejtették: online itt is sok mindent meg tudnak oldani. A projekt kidolgozását vezető szakember hangsúlyozta, nem akarják a már működő szociális intézmények munkáját átvenni, inkább kiegészítenék azt a teljesen új módszertannal és megközelítéssel dolgozó programmal.

Forrás: önkormányzat

Idősebb diákokat is bevonnak

Elsőtől negyedikig olvasási és szövegértési felzárkóztatást terveznek, később a tíz ujjas „vakon” gépelést tanítanának és nyelvi kurzusokat indítanának. Korábban a polgármester egy élő videójában arról beszélt: a cél az, hogy azok a diákok is tudjanak nyelvvizsgát letenni, akiknek a családja nem tud magántanárt fogadni.

A résztvevő családok gyerekei számára egy feladatbank mappáiból lesznek letölthetők különböző anyagok, melyekhez kreatív ösztönzők fognak társulni, illetve egy pontszám-alapú mérése az előrehaladásnak. Emellett a részt vevő családok a végén, ha sikeresen végig csinálták a projektet, lakberendezési támogatást is kapnak.

Ne passzív befogadás legyen

– A cél, hogy a családok betekintést nyerjenek egy másfajta életminőségbe – vezeti fel Balik Hajnalka a szakmai programelemeket. Ugyanakkor siet hozzátenni: nem a családtól idegen szokásokat akarnak eléjük tárni, a cél, hogy olyan eszközöket, megoldásokat találjanak nekik, amelyek szervesen beépülnek a mindennapjaikba. Lapunk kérdésére példaként azt említette, hogy például új fűszerek, konyhai eszközök, vagy éppen babaápolási termékek bevezetésekor a cél, hogy a család maga próbáljon ki új lehetőségeket, ne csupán passzív hallgatóként fogadja be azokat.

– emeli ki. Hozzáteszi: a program egyszerre felzárkóztatás és tehetséggondozás is.

Mentorok segítenek

– A program keretében elindult egy családi mentorhálózat, akik segítik a kiválasztott családokat előrelépni, ebben részt vesz az önkormányzat népjóléti csoportja, a Kapcsolat Központ és a városi könyvtár is – mondja Tóth István romaügyi referens. Mint mondja: a mentorok mindenben a rendelkezésükre fognak állni.

A programot most 15 bölcsődés, 15 óvodás és 20 kisiskolás diákkal kezdik meg, de a terveik szerint később bővíthető, ugyanis, mint elhangzott, a vírus miatti költségcsökkentések a PETRA projektet nem érintették. Kérdésünkre arra is kitértek, hogy a program más településekre is adaptálható, ahol szeretnének viszonylag kevesebb összegből olyan programot tervezni, amely fenntartható és koncentrált, sok ágazaton és panelen keresztül nyújt segítséget.