5 millió beoltottnál megszűnik a kijárási tilalom és a közterületi maszkviselés

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy kilenc enyhítésről döntött az operatív törzs.

A hétvégén minden számítás szerint elérjük az ötmillió beoltottat. A kormányfő elmondta, hogy ennek elérésekor a kijárási tilalom megszűnik, csakúgy mint az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása és eltörlik a kötelező maszkviselést a köztereken.

Orbán Viktor bejelentette, hogy szabad a sport a közterületeken, a magán- és családi rendezvény 50 fő részével, a lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.

A jövőben szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken. A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása. A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

A kormány döntött arról, hogy meghosszítják a hitelmoratóriumot, úgy ahogy van. Orbán kifejtette, azért hosszabbították meg most a moratóriumot, hogy eldönthessék nyugodtan, hogy mi lesz szeptember elsejétől, hogy kerül majd kivezetésre a moratórium.

Azt, hogy ezek a szabályok pontosan mikor lépnek életbe, még ma döntik el. Az ingyenes parkolás megszüntetéséről Gulyás Gergely már csütörtökön beszélt.

enyhítésKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Kossuth RádióOrbán Viktor