444.hu: a Fidesz erősödött, az ellenzék nem tud saját témát hozni

A 444.hu egy eddig még nem publikált elemzésre hivatkozik, amely szerint az előválasztás óta jelentősen erősödött a Fidesz-KDNP, míg az ellenzék nem tud olyan témát felhozni az előválasztás óta, amely foglalkoztatná az embereket.

Az ellenzék, az elemzők szerint nem igazán küzd a választók figyelméért, noha Márki-Zay Péter járja az országot, és ellenzéki politikusok reagálnak egy-egy kormánypártokhoz kapcsolódó bejegyzésre, de saját témát nem tudnak előhozni.

A 444 szerint az ellenzék idén már nem is akart nagyon intenzíven kampányolni, csak januártól akarták elkezdeni. Most azt remélik, hogy a 270 napos álláskeresési járadékkal és a Fudannal kapcsolatos kérdések tekintetében esetleg megint rájuk vetülhet a fókusz.

Szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg, írja a portál. Ezek szerint:

  • 46%-os a Fidesz-KDNP,
  • 32%-os az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága,
  • a Mi Hazánk 5%-ot,
  • a Kétfarkú Kutya Párt 4%-ot kapna,
  • míg további 12% nem szavazna vagy nem árulja el, hogy kit támogatna.

52% a mostani kormány maradását szeretné, 43% akarna csak kormányváltást.

Ráadásul a 444.hu forrásai szerint a munka nehézkes egyelőre ellenzéki oldalon, a hét párt (ide sorolják a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is) sok kérdésben hét félét gondol, a közös az, hogy váltsák le Orbánt. A feloldhatatlannak tűnő ellentéteket általában a pártelnökök értekezlete oldja fel, ahol információik szerint sokkal simább az együttműködés, mint az alsóbb szinteken dolgozó bizottságokban, csakhogy mire odaér egy kérdés, addigra eltelik egy csomó idő.

Ráadásul, ahogy mondták, többen még azt is nehezen nyelték le, hogy Márki-Zay Péter lett a miniszterelnök-jelölt. És bár arról is ír a 444, hogy a háttérben folyik eredményes munka is, a bizottságokban, csoportokban, csakhogy amíg ez kifelé alig látszik, és nincsenek kezdeményezések, új témák, csak a napi lapszemle méltatlankodó megosztása a Facebookon, addig úgy látszik, hogy megállíthatatlan a Fidesz erősödése.

A teljes cikket itt olvashatja el.

ellenzékközvélemény-kutatás