4 napjuk van a szakmai szervezeteknek összeírni, hány fekvő-, és járóbeteg intézményre van szükség

A Kollár Lajos professzor, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének tanácsadója által küldött levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg. A levélben arra kérik az illetékeseket, tegyenek javaslatot az egészségügyi rendszer hosszú távú tervéhez. Többen kórházbezárásoktól tartanak, ami bizonyos, valamiféle reform fog jönni.

A levél valamennyi Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozati elnökének íródott, és ebben konkrétan arra kérték az illetékeseket, hogy tegyenek javaslatot arra vonatkozóan, hogy az adott szakmában hány fekvő, és járóbeteg intézményre van szükség, milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel.

Azt is megtudhattuk, hogy május 18-ig várják a választ a minisztériumban, a levél végén a szoros határidőért elnézést kérnek.

Kunetz Zsombor véleménye szerint teljesen szétverték az egészségügyi ellátórendszert a jogállási törvénnyel, így kórházakat, rendelőintézeteket kell bezárni. Ezt meg, azt írja, nem szakmai alapon, hanem ötletszerűen, az igényeket nem ismerve a kialakult mutyik mentén teszik meg. Továbbá úgy gondolja, így a következő 15 évre annak a reményét is el lehet venni, hogy egyszer felépülhet egy európai színvonalú egészségügyi ellátórendszer.

Azt egyelőre nem tudjuk, mi célból készül a felmérés és ez milyen átalakításokat hozhat az egészségügyben. A Telex arról ír, hogy A Belügyminisztérium is konzultált az ágazati szervezetekkel, és megbízta a Boston Consulting Groupot is egy átfogó stratégia elkészítésével. Ennek a tartalma, ahogy írják még nem ismert, és a kormányzati tervekről sincsenek biztos források, de a széttagolt kórházi rendszer újragondolása és a kórházi kapacitások csökkentése a várakozások szerint meghatározó része lesz a folyamatnak. Azt is írják, egyes szakmai vélemények szerint lehetséges, hogy a nagy egészségügyi rendszerátalakítás gondolatát a koronavírus-járvány erősítette meg a kormányzatban.

egészségügykórházreform