384 millió forintot vont el a NAV Iványi Gábor egyházától és az Oltalom Karitatív Egyesülettől

Már több mint 10 éve szisztematikusan lehetetleníti el a kormány a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, röviden a MET, és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját. Ez 2011-ben kezdődött, amikor az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től megvonták korábbi egyházi státuszát, így pedig kizárták az 1982 óta működő metodista felekezetet a bejegyzett egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből. Mostanra a szakadék szélére jutottak. Ezzel a szegedi Wesley Iskola sorsa is megpecsételődni látszik, ahová jórészt sajátos nevelési igényű gyerekek járnak.

A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el: országszerte iskolákat, hajléktalanszállókat, kórházakat tartanak fenn több, mint 40 helyen. Nemcsak 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak, hanem szervezetikben összesen mintegy ezer ember dolgozik, akik a NAV elvonás a miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést.

Az elvonásra azért került sor, mert a rezsiköltségek elszálltak, az általuk fenntartott intézmények üzemeltetésének költségei is jelentősen megnőttek, így a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire – írja a 444.hu.

Az MET oktatási intézményeiben olyan gyerekekkel foglalkozik, akik máshonnan kihullottak, kórházaikban olyan betegeket ápolnak, akik más kórházakba be sem jutnának, hajléktalanellátó rendszerükben sokan 5-10 éve élnek, olyan emberek, akiket a rendszer képtelen volt ellátni.

A kép forrása: Iványi Gábor Facebook

Iványi Gábor kiáltványában így fogalmaz:

Amennyiben Magyarország leggazdagabb egy százalékának minden tagja havi kétezer forinttal (kb. két kg kenyér ára) támogatná munkánkat, fennakadás nélkül képesek lennénk működni.

Az egyház fenntartásban működik a szegedi Wesley Iskola is, ahol 6 évestől 18 éves korig foglalkoznak elsősorban sni-es, vagyis sajátos nevelési igényű gyerekekkel. Hozzánk eljutott információk szerint a szülők kétségbe vannak esve, mi lesz idejáró gyermekeikkel, akiket eddig jó kezekben tudtak az iskolában. Sokan közülük most keresik az alternatív lehetőségeket, de a többi szegedi iskola sincs felkészülve ilyen számú speciális igényű gyermek ellátásra. Egy egyesületi fenntartású alternatív iskolát is több szülő megkeresett, mint utolsó mentsvárat, de náluk sem adottak a feltételek ennyi sni-s gyermek fogadására.

Az egyház honlapján így zárja Iványi Gábor kiáltványát:

Kérem, álljanak mellénk, hogy tovább segíthessünk, hogy elvégezhessük azt a nélkülözhetetlen munkát, ami népünk legszegényebb egy százalékának az életet jelenti.

Iványi Gábort egyébként nemrégiben Hódmezővásárhely is vendégül látta, a Szent István-napok keretében Márki-Zay Péterrel folytatott közéleti beszélgetést.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget itt lehet támogatni, az Oltalom Karitatív Egyesületet pedig itt.

Iványi GáborMagyar Evangéliumi TestvérközösségMárki-Zay PéterNAVOltalom Karitatív EgyesületWesley Iskola Szeged