38 fokos hőség lesz ma, 39 fokos holnap Vásárhelyen

Délelőttönként megfővünk, délutánonként pedig megsülünk, és a kilátásaink sem valami biztatóak. Marad egyelőre Vásárhely és az ország déli része felett az afrikai eredetű forróság. A vásárhelyiek különféle módon próbálnak hűsölni, de akad aki még így is nekilát befőzni. A képen a vásárhelyi strand csúszdája.

Ma reggel 8-kor már 28 fokot jeleztek árnyékban a hőmérők, de kora délutánra 37, holnap 38, szombaton és vasárnap 39 fokra kúszik fel a hőmérő higanyszála. Hogy vasárnap jöjjön egy kis lehűlés, ami 35 fokos csúcshőmérsékletet jelent. Aki szabadtéri rendezvényre akar menni, annak érdemes minél magasabb faktorú naptejet magára kennie, s folyadékot, de nem szeszesitalt vagy kólafélét magával vinnie. A szombati és a vasárnapi Hód-tavi, illetve gasztro-csata résztvevői és az érdeklődők is rettentő melegre számíthatnak.

A forróság nem arra való, hogy éppen befőzzünk – ha csak nincs nyári konyhánk – de arra sem, hogy szabadban dolgozzunk, ha nem feltétlen muszáj. ha igen, se rövid nadrág, se rövid ujjú felső nem ajánlott, viszont erősen javallt a sapka, de leginkább a kalap és az sem árt, ha az UV álló.

– Már nyitásra elmentem a boltba, hogy megvegyem az ebédnek valót, és azonnal nekiláttam megfőzni, ne a legmelegebben kezdjek neki. A hétvégén azonban valami hideget eszünk majd, olyan meleg lesz – mondta Nagy Imréné, aki egyik kezében a bevásárlószatyrával, a másikban egy palack hűtött ásványvízzel lépett ki az egyik ismert vásárhelyi élelmiszerüzlet automata ajtaján.

– Nálunk az irodában nem megy a légkondicionáló, mert attól megfájdul a feje a főnökasszonynak, így egész nap sarkig nyitva van az ajtó és az ablak, hogy legalább egy kis huzat legyen – ezt már Erika mondta, hozzátéve, hogy náluk otthon sincs klíma a panellakásban, mely ablakai zöme ráadásul déli fekvésű, ezért kora délelőttől késő délutánig odasüt a nap, s a meleget a lehúzott redőny sem képes visszatartani.

Akadt aki a vízparton tölti a szabadságát, ami hol a vásárhelyi strandot jelenti, hol a mártélyi, mindszenti Tisza-partot, de kedvelt a vásárhelyiek körében Gyopárosfürdő is, és sokan kíváncsiak a jelentősen kibővített makói Hagymatikumra is.

– Nem nagyon szeretem a zsúfoltságot, ami leginkább a hétvégéket jelenti, ezért hétköznap járunk az Angliából hazajött unokákkal a vízpartra. Nagyon élvezték a vásárhelyi strand óriás csúszdáját, és őket csöppet sem zavarták, hogy sorba kellett állniuk, amikor felmentek rá. Elmentünk a csongrádi Körös-torokba, de ott meg csak kicsi volt a föveny, így végül Mártélyon kötöttünk ki, ahol tényleg remekül éreztük magunkat – sorolta szinte egy szuszra Makai Istvánné, aki a lányával és a holland vejével azt tervezi, hogy a hét végére a hegyekbe, Eger és Miskolc környékére mennek kirándulni. Az unokák kíváncsiak ugyanis az ősember barlangjára, abból pedig Lillafüreden mindjárt kettő is található.

Aki azonban Vásárhelyen marad, s nincs kedve vagy nem tud/szeret fürdőbe, vízparta menni, az – ha nem muszáj, sehová se menjen, ahol meleg van.

HódmezővásárhelyhőségMártélyMindszentvásárhelyi hírek