33 milliós nyereséget termelt a batidai vadászkastély, amelynek tulajdonosi köre homályos

Éves bevételének több mint felét nyereségként könyvelhette el 2019-ben a batidai vadászkastélyt birtokló cég, amelynek tulajdonosi háttere teljesen homályossá vált. A Grosswiese Zrt. lízingelt egy Mercedes terepjárót is.

Jól látható fellendülést hozott a tavalyi év, jelentős bevétellel zárta 2019-et az a Lázár János résztulajdonában álló társaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített vadászkastélyt birtokolja. A kastélyt a volt Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei veszik körbe.

Az ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. frissen megjelent pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy a társaság csaknem 60 millió forint bevételt ért el 2019-ben, aminek több mint a felét – 33,5 millió forintot – nyereségként könyveltek el – írta meg 24.hu. Ez jelentős növekedés, előző évben ugyanis mindössze 2,4 millió forintot hozott vadászkastély bérbeadása a részvényeseknek.

A Grosswiese Zrt. tulajdonosai osztalékot egyébként nem vettek fel, a nyereséget eredménytartalékba helyezték.

Az impozáns épületet üzemetető cég a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján tavaly egy járművet is lízingelni kezdett, ami az alvázszám-azonosító szolgáltatók adatai szerint nem más, mint egy Mercedes-Benz X-osztályos terepjáró, melynek alapára 10 millió forint körül van.

A vadászkastélyt birtokló zrt. tulajdonosi szerkezete fölöttébb homályos. Két évvel ezelőtt mindössze annyit lehetett tudni, hogy kis részben (8,1 százalékban) Lázár a tulajdonos Kulik Jenő mellett, valamint két, alacsony tulajdoni hányaddal bíró személy volt még tulajdonos: egyikük több helyi vendéglátóhely üzemeltetője, másikuk egy több száz hektáron gazdálkodó birtokos.

Az új tulajdonosok kilétét nem lehetett földeríteni, mert a főrészvényes ügyvéd megvált részvényeinek többségétől, így egyikük tulajdonrésze sem haladta meg az 50 százalékot, ez esetben pedig a törvény lehetőséget nyújt a rejtőzködésre. Még a részvénykönyvbe sem jegyeztették be magukat, így lényegében bezárult a kör, és Lázár Jánoson és üzlettársain kívül senki nem tudhatja, hogy kik a további végső tulajdonosai a vadászkastélynak.

BatidaLázár Jánosvadászat