32-vel nőtt az álláskeresők száma márciusban Vásárhelyen

Februárban valamelyest csökkent, márciusban viszont jelentősen nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Hódmezővásárhelyen, miközben megyei szinten az elmúlt két hónapban javult a munkanélküliségi mutató.

Vásárhelyen és Makón egyre több a nyilvántartott álláskereső, míg a megye többi részén csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt két hónapban – derül ki a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal februári és márciusi munkaerőpiaci összesítő elemzéséből. Megyei szinten az év második hónapjában 27, márciusban 118 fővel csökkent az álláskeresők száma, azonban ez a tendencia nem mindenütt érvényesült. Februárban például Szegeden 52 fővel volt kevesebb a regisztrált munkanélküli, mint januárban, viszont Makón 25 fős, Mórahalmon 17
fős , Kisteleken 4 fős növekedés következett be januárról februárra.

Márciusban Szegeden 76 fővel, Szentesen 55 fővel csökkent a számuk, Makón viszont 16-tal nőtt.

Hódmezővásárhelyen februárban kissé javult a mutató, hiszen 9 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, de a március ismét emelkedést hozott: 32 fővel nőtt a regisztráltak száma. Ráadásul ez nem a teljes havi adat, ugyanis a kormányhivatal már március 26-án kiadta az összegzését, vagyis akik a múlt hónap utolsó napjaiban jelentkeztek be a munkaügyi hivataloknál, azokat nem vették számításba az elemzésben. A 2020. márciusi adatokkal összevetve a friss adatokat Hódmezővásárhelyen 3 %-kal (26 fővel), Csongrádon pedig mindössze három fővel
emelkedett az álláskeresők száma, az összes többi Csongrád-Csanád megyei járásban javult a helyzet az előző év azonos időszakához képest.

A járások között az álláskereső nők aránya Hódmezővásárhelyen a legmagasabb, 55,6 százalékkal.

A tartósan munka nélkül lévők száma megyei szinten márciusban 91 fővel, 6 %-kal, egy év távlatában pedig 307 fővel, 22 %-kal nőtt. Mórahalmon és Kisteleken mindössze 3-3 fővel, Szegeden 21 %-kal (123 fővel), Hódmezővásárhelyen is 21 %-kal (34 fővel) nőtt a számuk. Csongrádon 32 %-os (22 fős), Makón 38 %-os (72 fős), Szentesen 48 %-os (50 fős) a növekedés mértéke 2020 márciusához képest.

A hódmezővásárhelyi járásban a nyilvántartott álláskeresők 28 %-a alacsony iskolai végzettségű, 29 %-uk szakmunkás, egynegyedük szakközépiskolát, technikumot fejezett be,10 %-uk gimnáziumban érettségizett, 8 %-uk diplomás.

álláskeresőkCsongrád Megyei Kormányhivatal