Meghalt egy magyar koronavírus-fertőzött

Vidéken nincs pánikszerű felvásárlási láz, fertőtlenítik a vonatokat, és tényleg az összes vásárhelyi óvoda bezár hétfőtől. Koronavírus helyzetjelentés március 15. délután. Frissítés: a 18. kerület polgármestere azt közölte: elhunyt a vírus első magyar halálos áldozata.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján ma 10 óra előtt három percig 32 ember fertőződött meg a vuhani koronavírussal. Továbbra is egy gyógyult van, 159 ember van karanténban és mintavétel történt.

Miután tegnap bejelentették az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék bezárását, nem sokkal később a Mária Valéria Keresztény Óvoda után a Szeremlei Sámuel Református Óvoda vezetői is bejelentették a bezárást. Mint a közösségi médiában közzétett bejegyzésükben írják: a gyerekeknek felügyeletet biztosítanak, de csak nagyon indokolt esetben. Akinek erre szüksége van, az az óvodavezetőt keresheti, a telefonszáma elérhető az intézmény Facebook-bejegyzésének végén.

Közben a MÁV is fertőtlenít: az MTI-vel azt közölték: elsőként a budapesti elővárosi vonalakkal kezdenek, de az kiterjed a HÉV-ekre és az alacsonyabb forgalmú vonalak járműveire is. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a távirati irodának arról beszélt: úgynevezett záró fertőtlenítést fognak végezni a szerelvényeken, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Ugyancsak hétfőtől a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken az utazóközönségnek is biztosítanak kézfertőtlenítő lehetőséget.

Az 1200 vállalkozást képviselő ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, Zs. Szőke Zoltán egyébként a Magyar Nemzetnek azt mondta, a fővárosban bizonyos helyeken, üzletekben tapasztalt, kiugró mértékű, rohamszerű fölvásárlások más területeken nem történtek.

Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül. Kiemelt képünkön az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében védőmaszkot viselő rendőr láthatü a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én.

Frissítés: Szaniszló Sándor, Budapest 18. kerületének polgármestere azt közölte: hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy elhunyt egy XVIII. kerületi lakos a Szent László Kórházban, aki az új koronavírussal fertőződött meg.

ÁFEOSZ-COOP SzövetséghatárátkelőhelyHomolya RóbertKoronavírus-világjárvány (COVID-19)MÁVNemzeti Népegészségügyi KözpontSzeremlei Sámuel Református ÓvodaUkrajnaZs. Szőke Zoltán