300 milliós nadrágszíjhúzást hajt végre Vásárhely

Hetek óta dolgozik azon a város, hogy az új, az energiaár emelkedés okozta kormányzati nehézségekkel is megbirkózzon a város – közölte Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere hozzátette: látszik, hogy kormány felelőtlen és ostoba politikájának következménye az, amit most az önkormányzatoknak kell elhárítaniuk.

– Első sorban az energia számláinkkal foglalkoztunk. Épületeket fogunk lezárni: a Vívócentrumot, a Bessenyei Ferenc Művelődési Házat, az Emlékpontot, a zsinagóga melletti emlékhelyet, de irodaépületet is. Így a Bajcsy-Zsilinszky és Vámház utcáról 58 dolgozót fogunk a városházára költöztetni, ahol összébb húzzuk magunkat, többen lesznek egy helyiségben. A Németh László Könyvtárban lezárjuk az emeletet és a gyermekkönyvtári részt. A könyvtár elsorban az idősebbek, míg a Rapcsák András utcai ifjúsági klub a fiatalabbak számára lesz melegedő és társastér. A sportokat a Hódtói Sportcsarnokba csoportosítjuk át, emiatt lezárjuk a Balogh Imsi Sportcsarnokot is, ha nem fizeti ki azt ezt használó tankerület, illetve a szakképzési centrum vagy a sportegyesületek a fűtési költségeket. De még a strandon is le fogunk zárni egyes medencéket. Novembertől a 33 méteres medencét, a gyermekélmény, jakuzzi, szauna csak a hétvégeken lesz használható. És várjuk, hogy az 50 méteres medence működtetéséhez megérkezik-e a kormány vagy az úszószövetség támogatása. Tudjuk, hogy már Makóról is idejárnak úszócsapatok, hiszen náluk is bezárták az úszási lehetőségeiket – sorolta a kényszerű intézkedéseket.

Az energiatakarékosság érdekében napelemeket szerelnek a hőközpontok az óvodáknál, bölcsődék tetejére. A Hóvirágutcai bölcsődénél kazáncsere helyett talajszondás, hőszivattyús fűtést szeretnének működtetni. Az Oldalkosár utcai óvodát és bölcsődét az eddigi gázfűtésről távhőre állítják át, ahogy a Bajcsy utca 70. szám alatti irodaházat és a Balogh Imsi Sportcsarnokot is minél hamarabb átállítják a távhőszolgáltatásra.

A polgármester elmondta: nem töltenek be 35 meglévő álláshelyet sem, s a város – felszámolva a korábbi korrupciót – egyebként már korábban számos takarékossági lépést tett.

De hallgassa meg minderről Márki-Zay Pétert:

áremelkedésbölcsődeenergiaKönyvtárnadrágszíjóvoda