30 milliárd forint értékű, lassan lejáró kínai vakcina áll a raktárakban

Harminc milliárd forintnyi Sinopharm-vakcina áll a magyar raktárakban – derült ki a 444 csütörtökön közzétett összeállításából.

A kormányzati koronavírus-oldal időnként közzéteszi, mennyi vakcina érkezett már Magyarországra, ugyanakkor, mint írják, az adatok közül hiányzik, hogy a beérkezett oltóanyagok hány százalékát használták fel, pedig erről is van dokumentáció, hiszen a beadott vakcinák típusát az ország elküldi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és ők azt publikálják is.

Ezek alapján a Magyarországra érkezett vakcinák felét használtuk csak fel, ennél rosszabb arány csak Bulgáriában van – írja a lap, és hozzáteszi, most bőven van tartalék, az ötmilliós Sinopharm-rendelésből még több mint hárommillió adag van a raktárakban. Ráadásul ezt vettük a legdrágábban: a Sinopharm adagja 31,5, a Modernáé 19, a Pfizeré 15,5, a Szputnyiké 9,95, a Janssené 8,5, az AstraZenecaé 1,82 euróba kerül, így most legalább 30 milliárd forintnak megfelelő kínai vakcina van a raktárakban.

A felhalmozott készletek szavatossága hamarosan lejár, Magyarország pedig nem csatlakozott az újabb uniós vakcinabeszerzéshez, amivel Pfizert vásárolnak a tagállamok. A lap emlékeztet, hogy nyáron 400 ezer adag Sinopharmot ajándékozott el a kormány, ami mintegy 4,5 milliárd forintnyi vakcinát jelent.

kínai vakcinaKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Sinopharm