Ideje téli gumira váltani – nagy sorok várhatóak Vásárhelyen is

Közeleg a tél és egyre csúszósabbak az utak. A szakemberek szerint ideje téli gumira váltani. A vásárhelyi szolgáltatóknál már napok óta kígyóznak a sorok, ami nem is csoda, hiszen napi 7 fokos átlaghőmérséklet alatt balesetveszélyes lehet nyári gumikon autózni. A síkos utakon sokat jelenthet a téli gumik sűrűbb bordázata és puhább anyaga, melynek köszönhetően csökken a fékút és biztonságosabb a közlekedés.

Takács Miklós, az egyik hódmezővásárhelyi autószervíz vezetője elmondta, a téli gumiabroncs nagyobb blokkokból áll és sűrűbb a bordázata ezért jobban tapad és a síkos úton sem csúszik annyira.

Az elmúlt napokban már 7 fok alá csökkent a napi átlaghőmérséklet,
melynek értelmében az autósok is elkezdték felkészíteni járműveiket a téli időszakra. Ennek első lépése általában a nyári gumik cseréje, mivel azok nem tapadnak a hideg utakon. Takács Miklós ehhez hozzátette, a nyári gumival az autóvezető a saját maga és a közlekedés biztonságát is veszélyezteti, mert a téli úton többszörösére nőhet a féktávolság. A téli gumival kisebb koccanásokat is el lehet kerülni mivel annak jobb a tapadása a téli útviszonyok között.

A szakember a gumik élettartamát is hangsúlyozta, azt javasolja, hogy 6-7 évente cseréljük le a szetteket. Ahogy elmondta, minden gumiabroncsnak megvan a megfelelő profilmélysége. Ez fel is van tüntetve az abroncsokon. A gyártók által is preferált adat, hogy egy gumit 6-7 éves koráig lehetne
használni, ezután elöregszik az abroncs. Takács Miklós kiemelte, hogy a megfelelő abroncs használata életeket menthet. A téli gumi olyan keverékből készül, amely a hideg időben is lágyabb marad ezért az autó könnyebben irányítható. Így elkerülhetők olyan baleseteket, amelyek nyári gumival nem lettek volna azok.

autótéli gumi