278 beteg vár szürkehályog műtétre Vásárhelyen, 9 hónapot kell várakozni

Az országban 15 ezren várnak szürkehályog műtétre. Az elmúlt félévben Hódmezővásárhelyen 294, Makón 128 napot kellett várni átlagosan a beavatkozásra.

2021 májusától 9000-rel nőtt a műtétre várakozók sora, így az országos várólista már 41 ezerre duzzadt, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik csökkenteni. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV-nek erről azt mondta, szerinte nem csak a kórházi finanszírozások hiánya, hanem a koronavírus alatt elhalasztott műtétek felszaporodása, a pályaelhagyók és a szakdolgozók nem megfelelő kifizetése okozza a hosszú várólistát, és amíg a személyi feltételek hiányoznak, a várólisták nem fognak csökkenni.

A várólistán legtöbben – 15 ezren – szürkehályog műtétre várnak. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása szerint a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont vásárhelyi székhelyén 294, a makói tagintézményben 128 nap volt az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben erre a beavatkozásra, és a jövőben is 240-270 nappal kell számolni. Makón 68, Vásárhelyen 278 beteg szerepel a várakozók listáján. Régiónkban egyébként Kiskunhalason kell a legtöbbet várni, 402 napot. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjába 504 ellátásra szoruló iratkozott fel erre az ellátásra, nekik a vásárhelyi várakozási idő harmadát, 97 napot kell várni a szürkehályog műtétre.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóegészségügyNemzeti Egészségbiztosítási alapkezelővárólista