25 éves történelmi csúcson a Villeroy & Boch

Soha nem nem látott magasságokba lőtt ki az elmúlt hetekben a Villeroy & Boch részvények árfolyama. A jövedelmek jelentősen emelkedhetnek a konszern vásárhelyi leányvállalatánál, ahol a minimálbéremelés is kihat majd a jövő évi fizetésekre.

Ha valaki tavaly ilyenkor Villeroy & Boch részvényt vásárolt, az mostanra megduplázhatta befektetett pénzét, de aki csak június végén vett a pakettből, az is 30 százalékos hasznot húzhatott az árfolyam emelkedéséből, a német cégcsoport értéke ugyanis korábban soha nem látott magasságokba tört a tőzsdén az utóbbi hetekben. Amit 2020 szeptemberében még 11 euroért kínáltak a börzén, a nyár első hónapjában 17, a napokban pedig már közel 24 eurót ért. 

A történelminek is mondható szárnyalás okaira lapunk is kíváncsi volt, hiszen 1996-ig visszatekintve is csak egyszer – 2017-ben – tudta megközelíteni a 20 eurós szintet a Villeroy részvények árfolyama. 

– A Villeroy & Boch konszern 2021. július 20-án adta ki az idei év első féléves eredményeire vonatkozó riportját, amelyben kiemelte, hogy a vállalatcsoport eredményei az első hat hónapban 32%-kal növekedtek a tavalyi év azonos időszakához képest, megjegyezve, hogy 2020-ban elsősorban a 2. negyedévet érintette leginkább a COVID-19 járvány – tájékoztatta szerkesztőségünket Fehér Erzsébet. 

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. kommunikációs vezetője hozzátette, a vállalatcsoportnál továbbra is magas a megrendelések száma, amely elsősorban arra vezethető vissza, hogy az emberek előtérbe helyezik az otthonukat, ami jelentősen növeli a termékeik iránti keresletet. A cégcsoport idei eredménye természetesen a hazai leányvállalat eredményét is tartalmazza; a forgalom és az eredmény Vásárhelyen is növekedett az idei évben.

Azt is megkérdeztük: e szárnyalás realizálódni fog-e Hódmezővásárhelyen a dolgozók körében, valamilyen egyszeri pluszjuttatás, bónusz formájában jövő év elejéig? Azt a választ kaptuk, hogy a cég a munkatársak tekintetében magas éves ösztönzőkkel dolgozik, így jobb eredmény esetén a jövedelmek is növekednek.

Mivel kormányzati szinten egyre többször kerül szóba a minimálbér 200 ezer forintra növelése, ami közel 20 százalékos emelkedést jelentene, arról is érdeklődtünk, a várható gazdaságpolitikai intézkedések és a kedvező vállalati folyamatok tükrében a Villeroynál mekkora bérfejlesztés várható 2022-től. Fehér Erzsébet azt felelte, a vásárhelyi gyárnál minimálbérrel fizetett munkavállaló nincsen, de a tervezett minimálbéremelés náluk is befolyásolja a várható béremelést. Ennek mértékéről egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, mivel a tárgyalások még nem kezdődtek el a szakszervezetekkel.

béremelésminimálbértőzsdeVilleroy & Boch