24 ezer pedagógus maradhat ki a béremelésből

Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondta a Népszavának, hogy a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. Pedig Gulyás Gergely az év utolsó napjaiban az atv.hu-nak arról beszélt, az aznap bejelentett átlagos 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés vonatkozik „a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is”.

A Belügyminisztérium alá tartozó szakképzésben oktatókról Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta a lapnak, hogy nem csak a kormányrendelet nem tér ki rájuk, de a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzésre vonatkozó rész.

Akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni, közölték a szakszervezeti vezetők.

A megjelent kormányrendelet szerint a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, pedig a kormány ezt ígérte erre az évre. Mindezek miatt sztrájkbizottsági egyeztetés lesz a jövő héten a Belügyminisztériummal.

Gulyás Gergelypedagógus bérPedagógusok Demokratikus SzakszervezetePedagógusok Szakszervezeteszakképzés