23 cégvezető ellen emeltek vádat adóelkerülés miatt

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt többszáz személlyel szemben folyamatban lévő büntetőeljárásban vádat emelt egy béren kívüli juttatásként adható utalványok forgalmazásával foglalkozó cégcsoport adóelkerülő szolgáltatásait igénybe vevő 23 cégvezetővel szemben.

A nagyszabású adóelkerülés ügyében a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága előtt többszáz személlyel szemben van folyamatban nyomozás. Az ügyben országos illetékességgel eljáró Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség most benyújtott vádirata szerint a 16 cégből álló cégcsoport 2014. és 2019. között az ország teljes területén, ügynökein keresztül adómentes béren kívüli juttatásként adható utalványok forgalmazásával foglalkozott.

A cégcsoport a szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok számára tudatosan lehetőséget teremtett az adóelkerülésre. A vele kapcsolatba kerülő vállalkozások ugyanis az utalványokat azonnal készpénzre válthatták, így kerülve el a munkabért ténylegesen terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettséget. Volt, hogy a megrendelt utalványokat a cégvezető vádlottak ki sem osztották a dolgozók között, hanem azonnal pénzzé tették.

A visszaváltható utalványok segítségével a törvényeket kijátszó munkáltatók valójában munkabért fizettek ki dolgozóiknak jóval kisebb közteher mellett.

Emellett a cégcsoport több szövetkezetet is alapított, amelyekbe az érintett munkáltató cég dolgozóit „papíron” beléptették. Ők az általuk ténylegesen elvégzett munka után járó díjazáshoz munkabér helyett „tagi támogatásként”, adó- és járulékfizetés nélkül jutottak hozzá.

Volt olyan cég a most benyújtott vádirat szerint, amelyik a fenti módszerekkel összesen 121 millió forintot „spórolt meg”.

A jelenlegi vádemelésben érintett 23 cégvezető a vagyoni hátrány teljes összegét önrevíziót követően az adóhatóság felé önként megfizette.

A főügyészség őket üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A bűnügyben még további vádemelések várhatók.

Azoknál a gyanúsítottaknál, akik a cselekményükkel 5 millió forintnál kevesebb vagyoni hátrányt okoztak, azt önként megtérítették és a bűncselekmény elkövetését beismerték, az ügyészség felajánlotta, hogy a vádemelést elhalasztva feltételesen felfüggeszti az eljárást.

adócsalásajándékutalványcégköltségvetési csalásmunkabérNemzeti Adó- és Vámhivatal