210 óra közmunkára ítélték a Szegeden szalmonellás májast áruló férfit

A hatóságok először csak felfüggesztették a vállalkozói engedélyét és megbírságolták azt a forráskúti férfit, aki szegedi piacokon szalmonellával fertőzött, füstölt hústermékeket, abált vért, és szalonnát árusított, és az ellenőrzés után két évvel, 2022 elején indult rendőrségi eljárás az ügyében.

A romlott portékái miatt 27 személy súlyosan megbetegedett.

A vádlott azt már saját maga mesélte el a nyomozóknak, és később, a szerdai bírósági tárgyaláson, hogy az Újszentivánon levágott disznó húsát ládákban szállították át Forráskútra, a hús hűtésére a gépkocsiba gyárilag beszerelt klímáját használták, ami az előírt hőfok biztosítására egyáltalán nem volt alkalmas a szakértők szerint. A forráskúti gyártóhelyen végzett ellenőrzéskor kiderült, hogy a vádlott ott dolgozómunkatársának nincs egészségügyi kiskönyve, amely az ilyen munkakörökben előírás. Sőt, az is kiderült, hogy magának a vállalkozónak is lejárt az igazolványa. A bírósági tárgyalásokon a megbetegedetteket, és az ellenőrzést végzőket is tanúként hallgatták meg, a vallomások elég egyértelműen a vádlott hanyagságát bizonyították – számolt be a Szeged.hu.

A vádlott azzal védekezett, hogy amikor lehetővé tették a számára a piaci árusítást, nem világosították fel arról, hogy kézmosási lehetőséget kellene biztosítani, a termékeket legalább egy plexivel kellene védeni, a hűtési lehetőségekről sem tájékoztatták. Az ügyész álláspontja az volt, hogy ezeket az ismereteket a vállalkozónak kellett volna megszereznie, és betartania.

Az elkövetett bűncselekményre akár egy év szabadságvesztés is kiszabható lett volna, az ügyész azonban 210 óra közérdekű munka kiszabását indítványozta. A vádlott az utolsó szó jogán csak annyit mondott, hogy soha, senkinek nem okozott volna szándékosan betegséget, ő már sokszorosan megbűnhődött akkor, amikor elvették a vállalkozói igazolványát, ezzel elveszítette a munkáját, és a családja is hátat fordított neki.

közmunkaSzegedi Járásbíróság