2026-tól 230 diákot fogadhat majd a vásárhelyi kadétiskola

Belelendültek az Ady Endre utca végére tervezett honvéd középiskola és kollégium építésébe. A tanítás itt, 230 diákkal 2026-ban kezdődhet meg.

Sokáig csak a bontási munkálatokat végezték az egykori Ady Endre utcai Démász kirendeltség területén, majd ezzel megálltak, s elkezdték építeni a vásárhelyi Honvéd középiskolát.

A kollégiummal sportcsarnokkal és persze oktatótermekkel is felszerelt épületkomplexum a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a 2026/2027-es tanévtől működik majd.

Április végén még csak egy daru állt a telken, majd egy másodikat is telepítettek, s elkezdődtek az új épületrész kivitelezési munkálatai.

Mint azt megírtuk: már tavaly szeptember elejére teljesen kiürítette a honvédség a korábbi áramszolgáltató egykori irodaházát, majd a még használható anyagokat is kiszerelték az épületekből. Nem véletlen, hiszen erre a telekre építik fel a vásárhelyi honvéd középiskola, azaz a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium saját épületét.

A munkálatok közben 250 ládányi leletet mentettek ki a területről a régészek, akik eddig is tudták, hogy a területen a rézkorban még egy falu állt.

Még csak a szakemberek látják, hogy ez milyen épületrész lesz

Az, hogy a volt irodaházat és az ahhoz tartozó épületeket, valamint a területet az utóbbi időkben a honvédség használta, nem volt titok a vásárhelyiek számára, hiszen az ajtóban gyakran álltak katonák. Illetve ahhoz sem kellett sasszeműnek lenni, hogy valaki rájöjjön, nem a kadétokat szállásolták el, vagy oktatták az épületekben, hanem azok zömét raktárként használták.

A kadétiskolai képzés – ahogy arról is többször beszámoltunk – a Gregus iskola Árpád utcai épületében kapott helyet, a diákokat pedig a laktanya volt nőtlen szállójából kialakított kollégiumban szállásolták el.

Két darut is felállítottak az építkezésen
Két darut is felállítottak az építkezésen

A tavaly augusztus 23-án aláírt kivitelezési szerződés szerint a honvéd középiskola építését nettó 8 milliárd 597 millió 599 ezer 931 forintért az Épkar Zrt. nyerte meg. Az új kollégium és középiskola, valamint Innovációs Központ 14 220 négyzetméteres alapterületen valósul meg – az eredeti tervek szerint 2025-re. A szakminisztérium most a befejezési határidőt 2026 első felére tette. Ezt követi majd az épületkomplexum műszaki átadása-átvétele, a használatbavételi engedélyezési eljárás és próbaüzem indul az iskola területén kialakítandó konyhában és a műhelyekben.

HódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírek