2023 szeptember – mozgalmas közéleti események

Országosan sokasodó gondok a MÁV körül, Vásárhelyen nem nyugvó kedélyek a Petőfi 6. épülete miatt, tüntetés a Berényi család mellett, fideszes molinók három iskolánál – csak néhány a legnagyobb érdeklődést kiváltó szeptemberi közéleti témáink közül, amelyekből válogattunk.

Tovább folytatódott a Petőfi 6. körüli mizéria, breaking news-ban adtunk hírt róla, hogy több mint egy órán át egyeztette Márki-Zay Péter Gilicze Judittal, a Szőnyi iskola igazgatójával.

Megírtuk, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint bár Lázár János 2022 decembere óta felel miniszterként a vasúti közlekedésért, 2023 őszén mintha először szembesült volna a MÁV-nál tapasztalható járműoldali és infrastrukturális problémákkal. Felmerül a kérdés: mit is csinált december óta, és hogyhogy ezek az információk nem jutottak el hozzá?

Elmentünk a fideszes fészeknek tartott Népkertibe, hogy Grezsa Csaba kolozsvári főkonzult meghallgassuk – de nem voltunk szívesen látott vendégek.

Nem nyugodtak a kedélyek a Petőfi 6. körül: birtokvédelmi eljárást kezdeményezett az Ótemplomi Református Gyülekezet, miután augusztus 30-án délután a város visszafoglalta (az önkormányzat szerint jogellenesen, a gyülekezet szerint jogszerűen) birtokolt Petőfi utca 6. szám alatti épület négy földszinti termét. Mindezt annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter írásba is adta: a BFMK tánctermét ingyen használhatja a Szőnyi.

Márki-Zay Péter azonnali változásokat jelentett be a Nyugdíjas Lakóparkban, miután egy egyedül élő 93 éves idős halálát csak napokkal később vették észre. A szomorú esetből a Fidesz-sajtó olyan politikai ügyet csinált, amelyen maguk a lakópark lakói is felháborodtak.

Szél Istvánt választották a vásárhelyi Fidesz új elnökévé, Havasi Katalin munkáját megköszönték.

Szeptember 6-án Lázár János miniszter bizonyára rossz lábbal kelt fel: először elmondta szokásos betérőjében a Rádió7-ben, hogy nem vezethet olyan ember várost szerinte, aki úgy gondolja, hogy két férfi is nevelhet gyereket, majd később felmentette a MÁV gazdasági vezérigazgató-helyettesét – a hvg.hu információi szerint azért, mert az állami vállalat a Budapest-Győr-Hegyeshalom fővonalon sebességkorlátozást vezetett be a pálya rossz állapota miatt.

Beszámoltunk róla, hogy Cseri Tamás igazgatóhelyettes lett a Corvin iskolában, sorban a negyedikként.

Lázár János részt vett Kenderesen azon az ünnepségen, melyen Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját ünnepelték. Ott elhangzott, a volt kormányzót méltató szavai nagy port kavartak, többen elítélték miatta a minisztert.

Politikai ügyet csinált a Promenád 24 abból, hogy Berényi Károly alpolgármester fiát nevezték ki a Liszt Ferenc iskola igazgatóhelyettesének, melyre a fenntartó közleményben reagált.

Amikor a Promenád24-en arról írtak, hogy a hogy a város elzáratta a közkifolyókat, hogy a legnagyobb hőségben szomjan haljanak a vásárhelyiek, Márki-Zay Péter annyira megelégelte a sok hazudozást, hogy élő videóban jelentette be, helyreigazítási felszólítást küldtek az érintett sajtóterméknek, de nincs sok reménye, hogy abbamarad  a hazudozás. Sikerrel járt, szeptember 23-án a Promenád24 beismerte, hogy valótlanságot írt

Egy hétfői napon több, mint kétszázan álltak ki a megtámadott Berényi család mellett. A tüntetést azért szervezték, mert a fideszes propagandamédia összehangolt támadást indított a Berényi család ellen. Berényi Károly három gyermeke is tanít a Liszt Ferenc Iskolában. Ezt a helyi propagandamédia úgy interpretálta több cikkben is, hogy a “Berényi-klán” elfoglalta az iskolát.

A szeptemberi közgyűlés előtt Szabó Margit Momó kérte a képviselőket, hogy egységesen foglaljanak állást Lázár János zsarolásával, a Rádió 7-ben többszörösen elhangzott fenyegetéseivel szemben.

Alig csitultak a hullámok a Kistérségi Társulás föloszlatása körül, a városvezetésnek úgy tűnt, még a kormányhivatal is akadályozni próbál.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester számításai alapján megírtuk, 2017-hez képest ötödannyiba került, mégis is jól sikerült az augusztusi ünnepségsorozat.

Szeptember 27-én hajnalban “Ezt az iskolát Márki-Zay miatt nem újítják fel”- feliratú molinókat helyeztek ki ismeretlenek három iskolához: azokhoz, melyeknek a felújítása be volt tervezve, de a közbeszerzés meghiúsulása miatt nem valósult meg. Az esetet egy környéken lakó bácsi is véleményezte. Később Szél István elismerte, hogy a helyi Fidesz helyezte ki a molinókat.

Újabb tárgyalási fordulóhoz érkezett volna a Lázár-Momó per, ha nem marad el.

Szeptember 29-ig volt lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha nem akarták aláírni a státusztörvény alapján írt új jogállásukról szóló szerződést. Becsült adatok szerint országosan nagyjából ezren távozhattak a közoktatásból szeptember végével.

. vásárhelyBerényi KárolyCseri TamásGilicze JuditGrezsa CsabaGyöngyösi FerencHavasi KatalinKistérségi TársulásLázár JánosMárki-Zay PéterMávótemplomi református gyülekezetPromenád24Rádió 7státusztörvénySzabó Margit MomóSzél István