2023 március első fele: zajszintmérés, lemondott jegyző, bonbonosztás

Sok minden történt ebben az esztendőben Vásárhelyen, éppen úgy, ahogy az országban, mely a mi életünket is befolyásolja. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel, hogy melyek voltak ezek Vásárhelyen 2023 március első felében.

Zajszintmérést rendeltek el a Népkerti sörözőben, a lakossági panaszok miatt összehívott városházi egyeztetésen. Elterjedt, hogy a szórakozóhelyet a város be akarja záratni, de ezt maga a polgármester cáfolta.

Március elejéig ötszázan bejelentkeztek, mint a földadó alanyai. (Ezt az adózási formát végül a parlament ősszel törölte.)

Lemondott Karsai Éva jegyző, a kiélezett politikai helyzetből adódó rengeteg feladat és felelősség miatt. Indoklásul azt mondta, hogy a családja miatt gondolkodott sokáig felmondásán. Két kisgyereke mellett szeretne ugyanúgy százszázalékos teljesítményt nyújtani, mint ahogyan azt a hivatalban tette.

Bonbont és válaszokat kaptak a csúcsi olvasókörben Gyöngyösi Ferenc lakossági fórumán a résztvevők. A bonbont a nők kapták, a nőnap alkalmából.

A Szegedi Járásbíróságon megkezdődött annak az ügynek a tárgyalása, melyben Lázár János magánvádlóként perli Szabó Margitot, a Vásárhely Jövőjéért Egyesület elnökét. Az országgyűlési képviselő és miniszter azért kezdeményezett jogi lépéseket, mert véleménye szerint az egyesület által jegyzett, tavaly márciusban a vásárhelyi postaládákba került két szórólapon olyan vádakkal illették őt, melyek kimerítik a becsületsértés és nagy nyilvánosság előtt elkövetett érdeksérelem fogalmát. Az első tárgyalási napon Szabó Margit felolvasta a vallomását, melyben többek között azt állította, hogy az egyesület fel akarta hívni minden vásárhelyi figyelmét arra, milyen visszaéléseket, erkölcsileg megkérdőjelezhető tetteket hajtott végre a képviselő az utóbbi években.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület akciót indít azért, hogy rászoruló lányok és asszonyok is hozzájuthassanak alapvető, minden embert megillető higiéniai eszközökhöz, szerekhez.

Hivatalában kereste fel Márki-Zay Péter polgármestert Molnár Zsolt, az újonnan megalakult katonai szervezet, a MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár ezredese. A mintegy kétezer fős alakulat – már e magas létszám miatt is – jelentős szerepet tölt be a város életében, közreműködésük többek között elengedhetetlen része városi megemlékezéseknek is. A beszélgetésen a fentieken túl szóba került a Hódi Pál utca 3. alatti, jelenleg a honvédség gondoskodási körébe tartozó szervezetek által használt épület tervezett felújítása is

Pedagógia és kereszténység, avagy keresztyén pedagógia címmel kezdődött március első felében a Református Ótemplomban a Magyar Mentálhigiénés Szövetség kétnapos konferenciája, mely résztvevőit a távolból Grezsa Ferenc egyetemi tanár, míg helyben Bovier Hajnalka, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója köszöntötte.

A következő tanévtől újra termálhő fűti majd a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületét. Az intézményt a 2000-es években még geotermikus energiával melegítették, ezután tértek át a gázkazánok használatára. Az elszálló energiaárak miatt most úgy döntött az iskola vezetése, hogy visszacsatlakoznak a hőkörre. Emellett a következő fűtési szezonig nyílászárókat cserélnek és födémet szigetelnek a Bethlen mellett több más református tulajdonban lévő épületen is.

Az utolsó simítások zajlanak az újjáépített vásárhelyi kempingben. A korábban étteremként, a jövőben pedig közösségi házként és étkezőként funkcionáló épület felújítása elkészült. A mobil lakóépületek a helyükre kerültek, az autóutak és járdák, valamint az új közvilágítás telepítése is megtörtént. Az összesen mintegy 400 millió forintos beruházás hamarosan lezárul és a szezonban már a vendégek is kipróbálhatják a megújult kempinget.

A negyedik alkalommal is sikert aratott az ételosztás. 150 adag gulyást osztott ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület a rászorulóknak a Tabáni Olvasókörben. Az étel mellé nem csak kókuszgolyó, de banán is jutott mindenkinek.

Március közepéig már több, mint húsz utcai cicát ivartalaníttattak a vásárhelyi állatvédők. . A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete munkáját már sok éve a Svájcban élő, Susy Utzinger alapítványa segíti többek között a hajléktalan állatok ivartalanításában, ellátásában.

Folytatódott a „krokodilhátas” szökőkút felújítása, Sebők-Papp Imre vállalkozó felajánlásának köszönhetően újulhat meg a szökőkút, melyet kerámiaburkolattal láttak el.

Jelentősen növekedett a mezőgazdasági mérnöknek jelentkezők száma az SZTE vásárhelyi karán.A legtöbben, 4319-en a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart választották. Népszerű a jelentkezők körében a Természettudományi és Informatikai Kar, ide 3533 fő jelentkezett. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 2716-an szeretnének tanulni. A meghirdetett 431 szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvosképzés. Jelentősen növekedett például az agrárképzési területen a mezőgazdasági mérnöki alapszakra, a gazdaságtudományi területen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás alapszakokra jelentkezők száma.

Bálint Gabriella, Galambos Kornélné, Benkő Zsolt, Cseri Tamás és Horváth Zoltán fideszes képviselők március 14-én hajtottak fejet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A nyilvánosság hozhatja el a szabadságot – mondta ünnepi beszédében Hódmezővásárhely polgármestere az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Kossuth téren.

Busa Gábor lett az „Év rendőre” , Olasz Pál az „Év tűzoltója” . Az elismeréseket a március 15-i díszközgyűlésen vehették át. Ez alkalommal „Signum Urbis Honorantis” azaz A Város Megbecsülésének Jele kitüntetést adományozta a város Szabó Gáborné címzetes igazgatónak, Faragó Katalin és Illy József is Pro Urbe-díjat kapott.

HódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírek