2023 március első fele: földadó, hangulat, feljelentés, letartóztatás

Sok minden történt ebben az esztendőben Vásárhelyen, éppen úgy, ahogy az országban, mely a mi életünket is befolyásolja. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel, hogy melyek voltak ezek az országban 2023 márciusa első felében. A képen Szabó Bálint.

Országos aláírási mozgalom indult a vásárhelyi földadó ellen, ott is aláírtak, ahol ezt évekkel ezelőtt bevezették.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kifogásokkal élt, így a bejegyzés egyelőre nem történt meg és az ügy másodfokra került – adta hírül oldalán Márki-Zay Péter. Pedig előtte a Csongrád-Csanád Vármegyei Bíróság bejegyzésre alkalmasnak találta a Mindenki Magyarországa Néppártot.

A háborús pesszimizmus és a szankciós válság közepette is javult a magyarok hangulata, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat – derült ki a Nézőpont Intézet és a Medián nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásaiból. A Nézőpont Intézet és a Medián decemberi kutatása szerint még a magyarok kétharmada (egyaránt 66 százalék) gondolta úgy, hogy inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, azonban február végén, március elején már közel tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók (57-58 százalék) – közölte az MTI. Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet kutatása alapján 26 százalékról 32 százalékra, míg a Mediánnál ennél is nagyobb mértékben, 27 százalékról 37 százalékra nőtt a derűlátó magyarok aránya.

Hadházy Ákos feljelentette Orbán Viktort. Az ügy előzménye, hogy a kormányfő a tervezettnél másfélszer hosszabb útvonalra, ezer kilométeres kitérőre kötelezte a „honvédségi” utasszállító repülőgépet, csak mert ő Toscanába ment családi kirándulásra. Hadházy Ákos szerint ez kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát. Mint ismert, a kormányfő február 27-én Kairóba utazott hivatalos látogatásra, de hazafelé tett egy kitérőt a honvédségi repülőgép, és Olaszország felé vette az irányt, ahol meglátogatta ott tanuló lányát. „Annak ellenére teszem meg a feljelentést, hogy gondolom, lesz olyan kollaboráns ügyész, aki elutasítja majd a nyomozást valamilyen egészen furcsa, jogsértő logikát alkalmazva. Általában a legnyilvánvalóbb eseteknél azt szokták mondani, hogy nem lehet bizonyítani, hogy az elkövető szándékosan cselekedett, vagy nem volt tudatában annak, hogy bűncselekményt követett el” – fűzte hozzá a képviselő.

Lázár Jánost nem zavarta, hogy a MÁV-nál dolgozik Gyurcsány Ferenc egykori kommunikációs igazgatója.

Április 12-ig meghosszabbították Szabó Bálint letartóztatását, az ügyészség indítványára marad még egy hónapig letartóztatásban a szegedi önkormányzati képviselő, jogász. Szabó Bálint – egyebek mellett – gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült rendőri intézkedéseknek.

Orbán Viktor szerint Petőfi is azt akarta, hogy legyen béke. A miniszterelnök kiskörösi ünnepi beszédét kordonokkal vették körül és oda is csak a meghívottakat engedték. Két fideszes nyugdíjas rá is támadt a beszéd előtt egy fiatal férfira, mert az az Orbán-rendszert kritizáló táblával érkezett a helyszínre.

Lázár János Makón arról beszélt, hogy ők, ,,fideszesek”, a béke és a fejlődés oldalán állnak. A térség parlamenti képviselője a március 14-i ünnepi megemlékezésen több párhuzamot is vont a jelenkor és az 1848-49-es események között.

 

HódmezővásárhelymárciusVásárhelyvásárhelyi hírek