2023 januárja Vásárhelyen: rezsiválság, ételosztás, sztrájkoló tanárok, lemondott alpolgármester

Sok minden történt ebben az esztendőben Vásárhelyen, éppen úgy, ahogy az országban, mely a mi életünket is befolyásolja. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel, hogy melyek voltak ezek Vásárhelyen 2023 januárjában.

Hosszú, méltósággal viselt betegség után elhunyt Korsós Sándor, a hajléktanszálló vezetője, a hajléktalanok segítője.

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg a Don-kanyarban elhunyt, vagy eltűnt magyar, köztük 133 vásárhelyi, katonáról a II. világháborús emlékműnél.

Ötször fel lehetne újítani a hódmezővásárhelyi városháza tornyát és főhomlokzatát abból a 1,4 milliárd forintból, amit idén villanyra és gázra költ majd az önkormányzat – derült ki a város kalkulációjából. 

Lemondott Szabó János alpolgármester. Két éves eredményes közös munka után saját döntése értelmében visszatért az üzleti világba.

2,5 milliárd forintja maradt tavalyról Vásárhelynek – derült ki a közgyűlési előterjesztésből.

Márki-Zay Péter a város nevében köszöntötte a város első újévi babáját, Gránicz Ábelt, aki január 8-án született, szülei harmadik gyermekeként. Édesanya Sárai Nikolett Rita, édesapja Gránicz Zsolt.

Szabó János alpolgármester jogerősen pert nyert az őt rágalmazó Promenád, illetve a fideszes szórólapok rágalmai miatt indított eljárásban.

A vásárhelyi alakulat és a Honvédelmi Minisztérium sem adott tájékoztatást arról, hogy a Vásárhelyen szolgálók közül mennyi 45 éves, vagy idősebb katonát érinthet a szaktárca által meghirdetett állományfiatalítás, vagyis a kényszerű leszerelés.

96 milliós tartozással indította az évet a makói és vásárhelyi kórházakból álló Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ.

Vásárhelyi kábítószer-kereskedőt fogtak a rendőrök. Az 57 éves férfinél a rendőrök kábítószer gyanús anyagokat és azok porciózásához szükséges felszereléseket foglaltak le. A megalapozott gyanú szerint egy hódmezővásárhelyi férfi január 19-én délután bonyolított le kábítószer adás-vételt a városban. Az illegális ügylet nem maradt észrevétlen, a városi nyomozók a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság beavatkozó egységével együttműködve másnap elfogták a feltételezett elkövetőt és vásárlóit is. A dílernél megtartott kutatás során a rendőrök kábítószer gyanús anyagokat és azok porciózásához szükséges felszereléseket foglaltak le.

Harmadik alkalommal szervezett sztrájkot a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola, egy esztendő leforgása alatt. A reggeltől délig tartott munkabeszüntetésben 20 tanár vett részt. A szülők azzal is támogatták a munkabeszüntetést és a követeléseiket, hogy a 168 ide járó gyermek közül reggel csak 51-et engedtek suliba.

Megérkezett a vásárhelyi laktanyába a Magyar Honvédség legmodernebb eszköze, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű.

Húsz év után ismét kifestették a gyermekkönyvtárat. A fűtési időszak alatt újult meg a gyermekkönyvtár összes helyisége, köszönhetően Fejes Péter és Mester János városatyák 6 milliós hozzájárulásának. Nem csak a falakat festették újra, de a beázott mennyezet is megújult. És a könyvtár más részeiben is.

Felújítás, korszerűsítés után újra bölcsőde lesz a korábban is hasonló célokat szolgáló Teleki utca 10. szám alatti épületegyüttes. A három épület (főépület, udvari tárolóépület, udvari mosdó melléképület a mosodával) hasznos alapterülete a felújítással és korszerűsítéssel 321,08 négyzetméter lett. Az épületet akadálymentesítették. A gazdaságos üzemeltetés érdekében megújuló energiát használtak, hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert alakítottak ki, a tetőre 58 napelem került. 2 csoportszobával, 26 fős gyermeklétszámmal és 6-7 dolgozóval számoltak a beruházás átadása után.

Megkezdődött a városháza tornya és északi homlokzata felújítása, emiatt megszűnt az átjárás a városháza előtt. A városháza tornya felújítását annak életveszélyes állapota miatt kezdték el. A kivitelezési munkálatokra kiírt nyíl közbeszerzési eljárást százmillióval kedvezőbb ajánlatával a Z-Door Zrt. nyerte el. Kendi Imre cége nettó 257 milliós ajánlatával nyert.

Két kutyát is kimentettek egy Görbe utcai égő házból, ahonnét hét gázpalackot is kivittek a tűzoltók, mielőtt azok felrobbantak volna.

Január 31-ig kell az ettől az évtől érvényes földadó miatt mindazoknak bejelenteniük a 4 hektárnál nagyobb földterületeiket, akik azt nem maguk művelik, hanem bérbe adták azt – hívta fel a figyelmet a város honlapja. A város az így befolyt pénzt szociális támogatásokra fordítja. A földadó kivetésének lehetőségét az önkormányzatok számára az év végén a parlament – visszamenőleg is – eltörölte.

Január 29-én húsz perc alatt kiosztották a száz adag paprikás krumplit a Csúcsi Olvasókörben a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület ingyenes ételosztásán. Szabó Margit, a helyi Kossuth Kör egyik tagja azt mondta, azért szervezték az ételosztást, mert úgy gondolták, nagyon sokan éheznek a városban.

Január 30-án horgásztak és kacsát is bújtattak a Szabadság téri ovisok, a már sok-sok díjat elnyert Klímanócska program ezúttal a vizes élőhelyekkel kapcsolatos foglalkozásán. A program most kapott újabb elismerő oklevelet.

Tavaly a tram-train hálózaton 847 ezer utazás volt Szeged és Hódmezővásárhely között, az utasforgalmi próbaüzemének kezdete óta pedig már közel egymillió utazáshoz vették igénybe a vasútvillamos-járatokat – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

Február 10-ig lehetett jelölni arra érdemes személyeket, vagy közösséget a Vásárhely által alapított Mátray Attila-díjra. Az elismerésre olyan személyt (vagy közösséget) lehetett jelölni, aki sokat tett a vásárhelyi cigányságért művészeti, kulturális vagy szociális szempontból. A vásárhelyi közgyűlés 2022 decemberben döntött arról, hogy a Mátray Attila-díjat adományozhat olyan személyeknek, közösségeknek, „akik a hódmezővásárhelyi cigányság társadalmi kizárása ellen, a diszkrimináció, stigmatizáltság és a rasszista közbeszéd megszüntetése, csökkentése, és a cigányság integrálása érdekében példamutató munkásságukkal értékelhető eredményt értek el.”

Reggeltől délig sztrájkolt a Németh László Gimnázium és Általános Iskola pedagógusai húsz százaléka, azaz a 100 tanárból 18. De ennél sokkal többen írták alá az iskolában kifüggesztett szolidaritási nyilatkozatot, s viselnek a sztrájkolókat támogató fekete vagy kockás ruhákat. Ezzel mutatva ki szimpátiájukat a pedagógus szakszervezetek 6, illetve 9 pontos követeléseivel, melyekben a béremelések mellett szerepel a szabad tankönyvválasztás, vagy a sztrájkjog eredeti formában való visszaállítása, és a fővárosban elbocsátott tizenöt pedagógus állásába való visszahelyezése.

Megírtuk: a Budapesti Atlétikai Világbajnokságon kaphatnak feladatot a vásárhelyi Mammuth Works járgányai. Az egyedi R/C autót tervező és gyártó Kiss Attila és Kiss Csaba is bemutatkozott a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a kamara hódmezővásárhelyi szervezetének közös kihelyezett elnökségi ülésén. A különleges technológiával készült, mindössze három kilogrammos, öt és fél lóerős autójukat három éve kezdték fejleszteni egy garázsban.

2023babaCsongrád - Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó KözpontCsúcsi olvasókörételosztásévértékelőFejes PéterföldadóHódmezővásárhelyHonvédelmi MinisztériumjanuárkábítószerKlauzál Gábor Általános IskolaKorsós SándorMárki-Zay PéterMátray Attila díjMester JánosNémeth László Gimnázium és Általános IskolaSzabadság téri óvodaSzabó JánosSzabó MargitTeleki utcai bölcsődetoronyfelújításVásárhelyvásárhelyi hírek