2023. január: Vásárhely sokszínű kulturális élete

Sok minden történt 2023. januárjában a vásárhelyi kulturális (és sport) életben. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel néhányat!

Kutyával is rajthoz álltak a Kása erdei futóversenyen. A Hód-Mentor SE terepfutó versenyére hetvenen
neveztek.

Felperzselték a palotással a Bethlen diákjai a Fekete Sas táncparkettjét. A Fekete Sasban a Bethlen Gábor Református Gimnázium hagyományos diákbálja nyitotta az idei vásárhelyi báli szezont.

Kun szablyát is bemutattak a vásárhelyi régészeti kiállításon, mely a Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban.

A VLV vízilabdás szakportál szerint megsüvegelendő, hogy Hódmezővásárhely úgy működteti uszodáját, hogy semmilyen állami támogatást nem kapott az önkormányzat, s a medencékben helyet biztosít a
szegedi sportolóknak, akik nem edzhetnek városukban. A rezsicsökkenés miatt számos helyen nem üzemeltek a medencék.

Tízen írták meg a Kulcs a szomszédoláshoz program ingyenes kezdő román kurzusa záródolgozatát, s kapták meg a tanfolyamon való részvételt elismerő oklevelet.

Nyolc esztendő után december 31-én megszűnt Miklós Péter intézményvezetői megbízása. Távozását saját maga kezdeményezte.

Vándor remény címmel rendezett estet a Kárász József Irodalmi Kör, a városi könyvtárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A 25 éves Vásárhelyi Kerámia Szimpózium jubileumi tárlata nyílt meg a Tornyai János Múzeumban.
A tárlaton N. Mészáros Júlia művészettörténész ajánlotta a nagyközönségnek. A Vásárhelyi Nemzetközi Kerámiaszimpózium fő védnöke Lovag Zsuzsa régész, muzeológus, a kiállítás kurátora Pannonhalmi
Zsuzsa keramikusművész
, Ferenczy-díjas érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke voltak.

A Csúcsi Olvasókörben rendezett Kolbászkészítő Fesztiválon tizenkét csapat készítette a finomságokat, melyeket szakavatott zsűri bírált el. A sláger a fehér kolbász volt.

Gazsi László Márk néptáncpedagógus, táncos, koreográfus, Koltai Zoltán magyar nóta énekes és az Árendás néptáncegyüttes kapta meg a Vásárhelyi Művészeti Díjat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett ünnepségen.

Kiss Tamás és Králik Gusztáv tárogatós, cimbalmos élőzenei előadásával ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a Németh László Városi Könyvtárban.

Százak kísérték a busókat a Csúcsi Olvasókörtől a Szent István térre, hogy ott elűzzék a telet. Minden eddiginél nagyobb tömeget vonzottak a maszkosok, akik a Csúcsi Olvasókörtől a Szent István térre vonultak rettentő maskaráikban. Ott táncoltak, majd elégették a kiszebábot is.

Árendás NéptáncegyüttesbálBethlenBethlen Gábor Református GimnáziumbusóCsúcsi olvasókörévértékelőGazsi László MárkHód-Mentor SEHódmezővásárhelykárász józsef irodalmi körkolbászKoltai ZoltánMagyar Kultúra NapjamedenceMiklós PéterNemzetközi Kerámia KözpontszablyaTornyai János MúzeumVásárhelyvásárhelyi hírekVásárhelyi Kerámia SzimpóziumVásárhelyi Művészeti Díj