2023. február: Orbán soha nem látott fejlesztéseket ígért, itt járt a Pegasus Bizottság, nevet változtatott a Jobbik

Sok minden történt ebben az esztendőben Vásárhelyen, éppen úgy, ahogy az országban, mely a mi életünket is befolyásolja. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel, hogy melyek voltak ezek 2023 februárjában. A képen a szikáncsi postahivatal előtti molinó.

Százharmincegyezer bevándorló növelte Magyarország lélekszámát, ennek ellenére tíz év alatt év alatt 333 ezer fővel csökkent az ország népessége – a KSH adatai szerint.

Orbán Viktor soha nem látott vidékfejlesztésről és rezsivédelemről beszélt a Várkert Bazárban tartott hagyományos évértékelő beszédében. Az MTI tudósítása szerint azt mondta: Soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi pénzt biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék”. Meg azt is: marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj és marad a rezsivédelem is.

Minden jel arra utal, hogy Magyarországon súlyosan visszaéltek a Pegasus kémszoftver használatával – összegezte kétnapos budapesti látogatását az Európai Parlament Pegasus-bizottsága. A kémszoftverrel magyar politikusokat, vállalatvezetőket és újságírókat is lehallgatott a magyar állam, mely képviselői nem voltak hajlandóak találkozni a bizottság tagjaival.

Jobbik – Konzervatívokra változtatta a nevét a Jobbik. Közleményükben azt írják: ,,Annak a politikának, amit a Fidesz folytat, semmi köze a hagyományok tiszteletéhez. Orbán Viktor elárulta Európát és arra készül, hogy kivezeti Magyarországot az EU-ból, hogy aztán korlátlanul uralkodhasson, orosz segítséggel.”

Csongrád-Csanádban van az egyik legtöbb influenzás beteg. Február 13 – 19. között az országban 282 ezer beteg fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 54 ezer főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Békés (1 138), Csongrád-Csanád (938) és Somogy (848) vármegyében volt a legmagasabb, Pest (263), Heves (268) és Bács-Kiskun (358) vármegyében a legalacsonyabb. Az influenza miatt a szegedi klinikákon, valamint a vásárhelyi, a makói és a szentesi kórházban is látogatási tilalom volt érvényben.

Márciustól 17,5 százalékos automatikus fizetésemelést kapnak a parlamenti képviselők és rajtuk keresztül egy sor állami vezető. Elsejétől egyetlen képviselő sem kereshet 1,5 millió forintnál kevesebbet – döntött róla az országgyűlés.

A Vatikán közölte: Ferenc pápa áprilisban Magyarországra jön. Ferenc pápa ezt megelőzően 2021. szeptember 12-én járt Budapesten, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatta be a Hősök terén. A programban kiemelt helyet kap a fiatalokkal, valamint a szegényekkel és menekültekkel való találkozás. Ferenc pápa magánlátogatást tesz a 2003-ban a Vatikánban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László otthonában. Nem marad el a helyi jezsuitákkal való magántalálkozás sem, amely szokásos részét képezi Ferenc pápa külföldi útjainak.

Az emberek biztonsága helyett csak a pénzzel foglalkoztak a kormánypárti képviselők az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságban, ahol a szocialisták stratégai partnerségi megállapodások felülvizsgálatáról szóló határozati javaslata volt napirenden – közölte Komjáthi Imre az MSZP társelnöke, online sajtótájékoztatóján.

Rapid döntéssel darálta le a kormány az egészségügy átalakítását bíráló Magyar Orvosi Kamarát. A kormányzat szerint a változásokra a „betegellátás biztonsága érdekében” van szükség.

Kiderült, hogy a Magyar Posta nem nyitja ki újra a rezsicsökkentés miatt „átmenetileg” bezárt postafiókokat. 1200 embert el is bocsátott emiatt.

évértékelőfejlesztésekFerenc pápainfluenzaJobbikkémprogramMagyar Orvosi KamaraMagyar PostaNemzeti Népegészségügyi KözpontnépességcsökkenésOrbán ViktorPegasusvásárhelyi hírekvidék