2023-ban 34 ezer magyar vándorolt ki külföldre

2010 óta 324 ezren intettek búcsút Magyarországnak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Tavaly csúcsot ért el kivándorlók száma. A ki- és bevándorlás egyenlege 105 ezer fős veszteséget jelent. A képen ősmagyar találkozó Kecelen. Fotó MTI/Mohai Balázs.

Nem sokat használt az egyre elöregedő magyar társadalomnak, hogy az elmúlt 14 esztendőben 324 ezren intettek búcsút szülőföldjüknek, leginkább megélhetési okok miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal által ma közzétett adatok szerint tavaly minden eddiginél többen távoztak külföldre, jellemzően Ausztriába, Németországba és az Egyesült Királyságba.

A KSH a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, valamint közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is.

A tavalyi 33 ezer 700-es létszám annyi, mintha a 42 ezres Vásárhely lakóból csak valamivel több, mint 8 ezren maradnának a városban.

A kivándorlók és a visszavándorlók negatív egyenlege 2010 óta körülbelül 105 ezer fő, azaz ennyivel többen hagyták el az országot, mint ahányan visszaköltöztek. Ez akkora szám, mintha a 160 ezres Szegeden majd csak annyian maradnának, mint amennyien most Vásárhelyen élnek.

AusztriaEgyesült KirályságkivándorlásKözponti Statisztikai HivatalKSHKülföldMagyarországNémetország