2023 augusztusának második fele: Tranzit-vita, kiéleződő konfliktus a Petőfi 6. körül

Augusztus a fesztiválok hónapja volt Vásárhelyen, de azért sok minden más is történt. Például egy Márki-Zay Péterrel készült interjú miatt kirúgták Pálffy Istvánt a HírTV-től. Mostani összeállításunk belinkelt cikkei javarészt azok, amelyek egyúttal a legnagyobb érdeklődést váltották ki olvasóink körében.

Az önkormányzat négy óvoda felújítására szerződött augusztusban. A vállalkozóknak még szeptember elseje előtt el kellett készülniük a legtöbb munkálattal.

Augusztus 16-án rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról, hogy a Vis Maior alaphoz fordul  Vásárhely az augusztus 5-i, történelmi vihar kárainak rendezése érdekében. Az augusztus 5-i pusztító vihar számos káresetet okozott Hódmezővásárhelyen. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Domonkos-rendi nővérek által fenntartott – de az önkormányzat tulajdonában lévő – Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola épületét ért sérülés. A vihar során akkor egy 130 éves tölgy dőlt ki, hatalmas kárt okozva az épület tetőszerkezetében.  

Államalapításunk ünnepén Márki-Zay Péter Vásárhelyen, Lázár János pedig Makón mondta el ünnepi gondolatait. Márki-Zay Péter első ízben beszélt a Szent István-tervről, és elmondta: “Hiszünk abban, hogy nem egy szegény városnak kell egy gazdag polgármester, hanem egy gazdag városnak legyen inkább egy szegény polgármestere, aki a polgárok adományaiból és az emberek összefogásával tudja megvalósítani a közösség céljait.”

A vasút és a villamosvonalon zajló munkálatok miatt éjszaka egy ideig nem járt a tramtrain, de a munkálatok miatt a vasútvonalon is hetekig pótlóbuszok jártak.

Kirúgták Pálffy Istvánt a Hír TV-től a Márki-Zay Péterrel készült interjú után. Pálffy, aki 16 év után kapott ismét főműsoridős, esti műsort, – azt fejtegette Hódmezővásárhelyi polgármesterének, hogy türelmesnek kell lenni a pedofilokkal.

Irányított véradáson vett részt Márki-Zay Péter polgármester és Gyöngyösi Ferenc alpolgármester,  egy sürgősen vérre szoruló vásárhelyi asszony javára.

Elkezdték szegélykövezni a Tóth malom utcai elkerülő utat.

Márki-Zay Péter a Tranzit fesztiválon vitázott, és jól állta a sarat Gulyás Gergellyel szemben.

A Tranzit fesztiválon történt esetről is ekkor számoltunk be: amikor biztonsági őrt hívtak egy újságíróra, pedig csak kérdezett. Bogos Csaba egyébként a nem fideszes sajtó elől hermetikusan elzárt rendezvényre Márki-Zay Péter segítségével jutott be.

A Szent István-napok alatt tartott szünet után augusztus végén folytatták a Kossuth tér dél-keleti részének felújítását, melyet az Ótemplomnál a szegélyek bontásával kezdtek.

A Szegedi Törvényszékhez fordult az Ótemplomi Református Egyházközség, kérve a Szék utcai valamint a Petőfi utcai iskolaépületek tulajdonrendezését. A város ezzel szemben csak a vagyonkezelési jogot adná át.

Aláírta Jovány Gyulával Márki-Zay Péter azt a szerződést, amely biztosította, hogy a tanév elejétől a külterületi óvodások iskolabusszal tudnak bejönni továbbra is Vásárhelyre. Azután döntött így a város, miután a tankerület megszüntette a külterületi óvodások számára a járatokat.

Közvetlen tanévkezdés előtt eszkalálódott a helyzet a Petőfi u. 6. szám alatti önkormányzati épületben, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola egyik telephelyén. Az iskola vezetése és fenntartója rendőrt hívott az önkormányzat munkatársaira, akik éppen azokon a helyiségeken próbáltak meg zárat cserélni, amelyet a Bán Csaba által vezetett egyházközösség illegálisan elfoglalt és egy éve jogtalanul használt a város tulajdonában lévő épületben.

Bán CsabaGyöngyösi FerencHír TVJovány GyulaMárki-Zay PéterÓtemplomi Református EgyházközségPálffy IstvánSzőnyi Benjámin Általános Iskolatóth malom utcaTranzit-vitaVásárhelyvis maior alap