2020-as adatok szerint Csongrád-Csanád megye belefér az átlagfogyasztások mértékébe

A KSH szerint 2020-ban 170,5 kilowattóra, valamint 76,2 köbméter gáz volt egy háztartás átlagos fogyasztása havonta Csongrád-Csanád megyében.

Mint az ismert, a kormányzat bejelentette: energia-veszélyhelyzet miatt részben megszüntetik a rezsicsökkentést, aki pedig az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie. Számszerűsítve az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként. Így havonta átlagosan 210,25 kilowattóra áramfogyasztás fér bele a keretbe, míg a gáz esetében havonta 144,08 köbméter – ami belefér a rezsicsökkentett értékbe.

A fogyasztásokkal kapcsolatban a Központi Statisztikai Hivatalnak 2020-as a legfrissebb jelentése. Ebből kiderül, a legtöbb megyében a meghatározott mérték alatt volt az átlagfogyasztás akkor, kivéve Pest megyét (240,1 kilowattóra, 123,2 köbméter). Csongrád-Csanád megyében, – a KSH szerint, – tehát 170,5 kilowattóra és 76,2 köbméter gáz volt az átlagfogyasztás havonta. Ezekkel a számokkal a megyék között az alsóbb, azaz a ,,takarékosabbak” között tartózkodunk.

Más a helyzet, ha a KSH dél-alföldi összesített átlagait nézzük. Akkor az áramfogyasztás 178,2 kilowattóra volt és 85,9 köbméter a gáz. Míg az országos átlag így alakult: 90,8 köbméter gáz, 189,2 kilowattóra áram.

Egyelőre nincs konkrétum a rezsicsökkentés és az extrán fizetendő összegek körül. Azonban a KSH 2 évvel ezelőtti méréseinek egy része közel volt a héten meghúzott határnál, ameddig még él a rezsicsökkentés. Az is biztos, hogy folyamatosan dőlnek meg az áramfogyasztási rekordok, így a Gulyás Gergely miniszter által elmondottak nem biztos, hogy helytállóak lesznek – miszerint az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti majd.

áramCsongrád-Csanád megyeföldgázrezsirezsicsökkentés