2016-ban még Lázártól vehetett át állami kitüntetést a bicskei pedofil igazgató

2016-ban augusztus 20-a alkalmából Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehetett át V. János, a később pedofíliáért elítélt gyermekotthon-igazgató Lázár Jánostól, akkori Miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki az átadás pillanatában a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán minisztert helyettesítette.

V. János 2016-ban, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójaként kapta meg

„a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”

állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát.

A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette elő, és Áder János köztársasági elnök adományozta. A kitüntetésre a javaslatot pedig  Balog Zoltán, akkori emberi erőforrások minisztere (most református püspök) tette. A kitüntetést a gyermekmegrontó férfi végül Lázár Jánostól vehette át, aki akkor éppen Balog minisztert helyettesítette.

V. Jánosnak egyébként nem kellett visszaadnia kitüntetését, miután elítélték. A törvények közötti ellentmondások miatt ugyanis, melyeket a kormánypártok a történtek hatására sem módosítottak, nincs mód arra, hogy állami kitüntetést visszavonjanak.

V. János ellen egyébként már 2011-ben indult egy vizsgálat szexuális visszaélés gyanújával, de a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták, az otthonban élő, rábízott fiatal fiúkat orális szexre kényszerítő igazgató pedig helyén maradhatott. Utólag kiderült, hogy a minisztérium az ellene zajlott vizsgálatról nem tudott, mert az valahogy nem került be az aktájába. Az igazgató munkásságáért 2015-ben még egy másik díjat is átvehetett, méghozzá Tarlós Istvántól a gyermekvédelemben rangos Bárczy-díjat. Ez is már az első vizsgálat után történt négy évvel. 

Balog Zoltánbicskei gyermekotthongyermekotthonkitüntetésLázár JánosMagyar Bronz Érdemkeresztpedofil