2012-ben Lázár mintegy harmadával többet költött Londonban, mint 2023-ban Márki-Zay Brüsszelben

Miközben csak az elmúlt egy évben egekbe szökött az infláció, van valami, ami az elmúlt mintegy tíz évben feleannyiba került. Ez nem más, mint Márki-Zay Péter külföldi útja, összehasonlítva polgármester elődjének, Lázár Jánosnak 2012-es londoni kiküldetésével.

Lázár János neve és egy londoni kiküldetés óriási bombaként robbant a magyar sajtóban, egészen pontosan 2014-ben, amikor az origo.hu munkatársának feltűnt, hogy egészen magas összegekbe került Lázár három utazása is. Az adatokat nagyon nehezen, peres úton kaphatták meg, azt azonban a mai napig titok övezi, hogy ki lehetett a munkatárs, aki Lázárt kísérte. Lázár János végül kifizette a szóban forgó mintegy 2 millió forintot, amit utastársával egy hét alatt költött el. Ezt az utat miniszterelnökségi államtitkárként tette meg.

Az már csak érdekesség, hogy az ügy kirobbanása után az origo.hu akkori főszerkesztőjét, Sáling Gergőt kirúgták, ami után a szerkesztőség nagy része felmondott, a portál tulajdonost váltott, ma pedig az origo.hu az egyik legelszántabb kormánypárti honlap. Állítólag nincs összefüggés Lázár-botrány és az origo.hu felszántása között.

Lázár János 2012-ben, akkor még Hódmezővásárhely polgármestereként is járt Londonban. Arra vonatkozó adatokat nem találtunk, hogy milyen polgármesteri teendői lehettek 2012 januárjában a brit fővárosban, hogy ki kísérte el az akkori polgármestert, azt viszont megtudtuk, hogy mennyibe is került ez a vásárhelyieknek.

2012. január 17-i kifizetéssel rendelték el 3000 angol font kifizetését dologi költségre és összesen 184 font napidíj kifizetését. Az is látszik az iratokból, hogy az út január 18-21 között, négy teljes napot vett igénybe. A város pénztárából fel is vettek 2012 január 17-én 1 145 273 forintot dologi költségre, és 68 292 forintot napidíjra. Arról nincs adat, hogy valójában mennyit költöttek, a gyakorlat az volt, hogy „rulírozták” a külföldi utakra felvett összegeket, azaz egy részét elszámolták, egy másik részét a következő kiküldetésre vitték magukkal egy újabb felvett összeggel. Mint megtudtuk az is gyakorlat volt, hogy a legtöbb helyre Lázár János inkább autóval ment, akkor is, ha az utazás repülővel jelentősen olcsóbb és rövidebb lett volna.

Ehhez képest Márki-Zay Péter brüsszeli útja – 11 évvel később – teljesen átlátható. Erről a december 14-i közgyűlésen is beszámolnak majd.

2023. november 27 – december 1. között Brüsszelben tárgyalt Márki-Zay Péter. A látogatás célja az volt, hogy Hódmezővásárhely számára közvetlenül – kormánytól függetlenül – elérhető uniós pénzügyi forrásokról tárgyaljon uniós vezetőkkel és szakértőkkel.

A megbeszélésekre a következők miatt volt szükség:

  • Az Európai Unió jelentős forrásokat tart vissza Magyarországtól az Orbán-kormány korrupciója és a jogállami intézmények leépítése miatt, amelynek következtében Hódmezővásárhelyt érintő fejlesztések sem valósulnak meg,
  • A magyar kormány leállította a Modern Városok Programot, így a többi megyeszékhelyhez hasonlóan Hódmezővásárhelyen is megszűntették ezeket a beruházásokat,
  • Hódmezővásárhely annak ellenére kap kevesebb összeget az uniós fejlesztésekből, hogy a megye, amely ezek szétosztásáról dönt, 73 milliárd forint helyett immár 86 milliárd odaítélésére jogosult a Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programon belül,
  • Lázár János közlekedési és területfejlesztési miniszter a Hódmezővásárhely közgyűlésének – a fideszes képviselői által megszavazott – külön kérése ellenére sem támogatja azt, hogy megvalósuljanak a kormány által finanszírozott fejlesztések Hódmezővásárhelyen,
  • Lázár János közlekedési és területfejlesztési miniszter többszőr megfenyegette a hódmezővásárhelyi választókat, hogy ha Márki-Zay Pétert választják újra polgármesterré, akkor a kormány nem fog együttműködni a várossal.

Az úton Márki-Zay Péter polgármester és Gurzó Ákos, a kabinetiroda munkatársa vett részt.

A következő partnerekkel tárgyalt:
Vera Jourová, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa,
– Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős biztosa,
– Simon Busuttil, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának főtitkára,
– Esther de Lange, az Európai Néppárt alelnöke,
Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke,
– Daniel Freund, az Európai Parlament alkotmányügyi csoportjának társelnöke,
– Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament LIBE bizottságának magyarországi jelentéstevője,
– Sandro Gozi, az Európai Demokrata Párt főtitkára,
– Terry Reintke és Philippe Lamberts, az Európai Parlement Zöldek/Európai Szabad Szövetség
képviselőcsoportjának társelnökei,
– Ujhelyi István, az Európai Parlement Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának képviselője,
– Andor László, a Foundation for European Progressive Studies főtitkára,
– Jávor Benedek, Budapest brüsszeli főképviselője,
– Petr Klement, az Európai Főügyészség főügyész-helyettese.

Márki-Zay Péter minden tárgyalásáról részletesen, nyilvánosan és átláthatóan beszámolt saját és a városi gyorshírszolgálat csatornáin. Emellett részletesen tájékoztatta a helyi és országos médiát. A tárgyalásokról így többek között beszámolt a Hódpress, a VTV és a Vásárhelyi Valóság is.

Felelősen és átláthatóan használták fel az úthoz szükséges forrásokat. Nem vettek fel dologi kiadásokra összeget, ankkártyával fizettek minden felmerülő költséget. Annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeket fapados légitársasággal utaztak, belvárosnál jóval olcsóbb, külvárosi hotelben szálltak meg, valamint a köztudottan drága helyi taxi és tömegközlekedés helyett olcsó autót béreltek. A legkedvezőbb ajánlat megtalálása érdekében három vezető aggregátor oldal (Expedia.com, Priceline.com, Hotele.com) árai kerültek összehasonlításra.

Az ötnapos út teljes költségéből 518 213 forint dologi kiadás és 15 300 forint / fő háromnapi napidíj került elszámolásra az önkormányzat felé, a többi költség Márki-Zay Péter számlájáról került kiegyenlítésre.

Beszámolójukban azt írják:

„Az út költségeit arra tekintettel osztottuk meg, hogy egyes találkozókon az Európai Néppárthoz való jövőbeli csatlakozásunk és az EU parlamenti választáson való indulásunk is téma volt az önkormányzati érdekképviselet mellett (a Busuttil úrral és de Lange asszonnyal folytatott egyeztetés esetében, valamint kisebb részben a Monika Hohlmaier találkozó végén is). A közpénzzel való takarékos gazdálkodás érdekében a tárgyalások során az önkormányzati érdekképviselet részarányánál jóval kisebb mértékben állta költségeinket Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város költségvetése, és nagyobb részben járultunk ahhoz hozzá magánforrásból.

Összehasonlításként érdemes megvizsgálni Lázár János 2012. januári londoni útját. A négynapos londoni útjára 1 145 273 forintnyi dologi kiadást és 68 292 forint napidíjat számolt el, összesen több mint 1,2 millió, napi több mint 300 ezer forintot jelent, 12 évvel ezelőtti árszínvonalon. Azaz Márki-Zay Péter brüsszeli útja így fajlagosan mintegy harmadannyiba került 2023-ban, mint Lázár János londoni útja 12 évvel korábban – nem számolva az inflációt.

Bízunk benne, hogy a hazának, benne az Orbán-kormánynak tett szolgálatot (kohéziós és helyreállítási források felszabadítása és hazánk Európai Ügyészséghez történő mihamarabbi csatlakozásának egyengetése, ideértve a sokmilliárd eurós többletbevételt, amit az EPPO az ÁFA-csalások felderítéséből a hazai költségvetésbe befizet) és takarékosságunkat, valamint a hazai közéletben továbbra is példátlan átláthatóságot és a hivatali és magánügyek szétválasztását még a fideszes képviselőtársaink is értékelni fogják, esetleg mostantól saját megválasztott politikusaiktól, minisztereiktől és miniszterelnöküktől is megkövetelik. Ezzel újabb milliárdok megőrzéséhez segítjük a nehéz helyzetben lévő állami költségvetést, a helikopter-, magánrepülő-, és reprezentációs kiadások lefaragásával – adott esetben pedig olyan részleteket is megismerhetünk nemzetközi tárgyalásaikból, ami megvilágítja, hogy miért fordult hazánk az EU ellen, mivel tartja sakkban vezetőinket Vlagyimir Putyin és a Kínai Kommunista Párt, és miért engedtek szabadon egy iszlamista baltás gyilkost és több ezer embercsempészt.”

Brüsszelguruló vásárhelyi forintokHódmezővásárhelykiküldetésköltségvetésLázár JánosLondonMárki-Zay Péterutazás