200 szabálytalan kerékpárost igazoltattak a megye útjain

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. december 15-e és december 22-e között megyeszerte ellenőrzi a kerékpáros közlekedés szabályainak betartását. Az eddigi tapasztalatuk nem túl jó.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ellenőrzés során felhívják a figyelmet  „Látni és látszani” elv fontosságára. Az elmúlt négy napban több mint 200 szabálytalan kerékpárost igazoltattak a járőrök az utakon. A tapasztalat még mindig az, hogy a kétkerekűek nem megfelelően vannak kivilágítva. Közülük összesen nyolc esetben szabtak ki helyszíni bírságot a rendőrök. Az akció célja ugyanis, nem a szankcionálás, hanem a figyelem felhívás és hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a járművön vagy a kerékpároson előre fehér vagy kadmiumsárga, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el. Ezeken kívül legalább az első kerékre két darab prizmát kell felszerelni és lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény.

bicikliCsongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságkerékpárszabálysértés