14 vásárhelyi védőnő kerül át júliustól a Szegedi Tudományegyetemhez

20 védőnő dolgozik a hódmezővásárhelyi térségben, az iskolai védőnők maradnak a Kapcsolat Központnál.

Július 1-jétől, azaz szombattól a védőnői szolgálatokat átveszi az állam az önkormányzatoktól. A kormány célja az volt, hogy egységes munkáltatói háttér jöjjön létre, a védőnők így az irányító vármegyei kórházhoz kerülnek. Ez azonban csak szervezeti változás lesz, az ellátás marad helyben a településeken. Az ehhez szükséges ingó és ingatlan vagyont az önkormányzatoknak ingyenes használatba kell adniuk a védőnői szolgálatoknak.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a védőnői feladatok a helyhatóságoknál voltak jó kézben, ráadásul a fenntartóváltás részletei sem egyértelműek. Nem világos például, hogy a védőnők által használt ingatlanok karbantartása, vagy rezsijük fizetése kit terhel majd.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese szerint azonban ez csak félreértés lehet. Bábiné Szottfried Gabriella az InfoRádiónak azt mondta, a működési költségek finanszírozása a kórházak dolga.

„Nemcsak a védőnői munkáltatói jogkör kerül át az irányító vármegyei intézményekhez, hanem a NEAK által biztosított finanszírozás is. Ebből nemcsak a védőnők fizetését és a meghatározott pótlékokat kell kifizetni, hanem a különböző, működéshez szükséges költségeket is.”

Sok önkormányzat szolgálati lakással és különféle pluszjuttatással igyekezett jól működő védőnői szolgáltatást kiépíteni. A szolgálatok kórházakhoz kerülésével ezek is megszűnhetnek, így egyes védőnőknek akár csökkenhet is a fizetése.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor a többség bére emelkedik majd július 1-jétől. „Nagyon fontos kiemelni, hogy a 18 százalékos béremelést ugyanúgy, mint a többi szakdolgozó, július 1-jétől a védőnők is meg fogják kapni.”

A Kapcsolat Központ hivatalos weboldala szerint 20 védőnő látja el Hódmezővásárhelyen és térségében a kismamákat. Úgy értesültünk, közülük 14-en nem a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központhoz, hanem a Szegedi Tudományegyetemhez kerülnek a jövő hónaptól. Hatan pedig maradnak a Kapcsolat Központnál.

egészségügyHódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó KözpontKapcsolat Központ