20 százalék feletti bérfejlesztést igényelnek a Villeroy dolgozói

Lapunkban beszámoltunk róla, hogy a Villeroy & Boch konszern közzétette a cégcsoport 2022-es eredményeit, és felettébb jó évet zárt a társaság. Kíváncsiak voltunk, hogy a vásárhelyi szanitergyárban foglalkoztatott munkavállalók érdekvédői milyen lépéseket terveznek jövedelmük növelése érdekében. A témában a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetének elnökségi tagja, Zsák Tibor nyilatkozott a Hódpressnek.

Hol tartanak jelenleg a bértárgyalások, meddig tart az egyeztetés?

 A 2023. évi bértárgyalások az idén később kezdődnek (március 13-án), mint az eddigi években. Ennek oka, hogy a cég vezetői tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy a Magyarországon tapasztalt – az európai átlagot jóval meghaladó – rendkívül nagymértékű infláció miatt, és figyelembe véve a cégcsoport eredményeit, azért, hogy meg tudják tartani a jelenlegi munkaerőt, olyan a magyar inflációhoz alkalmazkodó bérfejlesztési javaslattal állnának elő, amihez mindenképpen szükséges a tulajdonossal történő egyeztetés. Mivel véleményünk szerint minél közelebb szeretnének állni a valós inflációs adatokhoz szánt bérfejlesztéshez, ezért a tulajdonosi egyeztetés is később kezdődhetett. Az egyeztetéseket az MCDSz úgy szeretné lezárni, hogy a szokásos módon április elsejétől már az új bérekkel történjen a bérszámfejtés.

Szakszervezetük mekkora béremeléssel lenne elégedett annak tükrében, hogy 25,4 százalék volt az infláció februárban Magyarországon?

 Fontos kiemelnünk, hogy a februári inflációs adat az előző év februárjához viszonyítva 25,4 %, és nem az előző év április 01-től az idei év március 31-ig tartó időszak pénzromlását mutatja meg. Márpedig mi a bérfejlesztés szempontjából az említett időszak inflációs adatainak átlagát vesszük figyelembe. Bár a márciusi inflációs számokat a KSH csak áprilisban teszi közzé, így ott csak becsült adattal számolhatunk, de az eddigi számításaink szerint egy dolgot mindenképpen ki tudunk jelenteni a bérfejlesztés mértékére vonatkozóan. Semmiképp sem elfogadható számunkra, hogy a Villeroy&Boch cég dolgozói reálbércsökkenést kellene, hogy elszenvedjenek a cég működési eredményeinek függvényében. A dolgozók körében végzett felméréseink rendre 20 % feletti bérfejlesztési igényt mutattak. Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy miközben a forintban kifizetett fizetések nominálisan nőnek, az euróban számolt értékük stagnáláshoz közeli csekély fejlődést mutat. Ebben a helyzetben, figyelembe véve, hogy míg az árak szóródása vármegyei szinten nem, addig a bérek szóródása jelentősen hátrányosan érintheti a Csongrád-Csanád vármegyei dolgozókat, hiszen bevett gyakorlat a munkáltatók körében, hogy területi függésben hajtják végre a bérfejlesztéseket, kihasználva a magyar munkavállalók csekély elvándorlási hajlandóságát egy bizonyos távon túl. Így lesz egy területen a fizikai dolgozók óradíja jelentősen alacsonyabb, mint mondjuk Budapesten, vagy a nyugati vármegyékben. Az MCDSz célja, hogy a bérek ne egy terület bérszínvonalához, hanem az adott cég működési eredményeihez igazodjanak, hiszen ettől válik presztízzsé egy olyan cégnél dolgozni, amely megbecsüli azt a dolgozói tudást, amiből a cég profitál. Célunk elérni, hogy a Villeroy&Boch munkáltatónál kiváltság legyen munkavállalónak lenni, és ez még jobban látszódjon a dolgozói jövedelmeken.

Ha a vállalat nem adja meg az igényelt bérfejlesztést, számítanak-e arra, hogy a magyar munkavállalók egy része felmond? Érkeztek-e ezzel kapcsolatban visszajelzések a szakszervezetükhöz?

 Amennyiben a Cég és az MCDSz álláspontja közötti különbség jelentős lenne (ahogyan már volt erre példa többször is), akkor is valószínűsítjük, hogy jelentős mértékű távozó munkaerővel nem kell számolnia a cégnek. A fluktuáció mértéke szerintünk nem kiemelkedő, azonban megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre több külföldi munkaerő kerül a cégnél alkalmazásra a távozó magyar munkavállalók helyett. Sajnos a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok, az infláció és a hasonló munkakörben dolgozók vármegyei szintű hasonló bérei nem kényszerítik sem a dolgozókat, sem a cégeket, hogy az eddig megszokott bérfejlesztésekkel kapcsolatos politikájuktól eltérjenek.

béremelésMultinacionális Cégek Dolgozóinak SzakszervezeteVilleroy & Boch