Két pert nyert a Kúrián Márki-Zay Péter

Két perben is győzelmet aratott Márki-Zay Péter polgármester ma a legfelsőbb magyar bírói fórumon, a Kúrián. Erről számolt be a Vásárhelyi TV Időben című műsorában és árulta el a Hódpressnek is.

A Végh Ibolya, korábbi aljegyző és Paragi István által indított perekben a Kúria kimondta, hogy a polgármester nem sértette meg az érintettek személyiségi jogát, jó hírnevét.

Még 2018-ban több per is indult Márki-Zay Péter ellen. Ezek között Végh Ibolya egykori aljegyző azért indított pert, mert a polgármester azt mondta, a lakásvásárlása felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Paragi István neve is az önkormányzati bérlakások kapcsán merült fel. Márki-Zay egy 2018 márciusi sajtótájékoztatón közölte, hogy átvilágítják a város gazdálkodását, a lakásgazdálkodásban szabálytalanságok történhettek. Állítása az önkormányzati bérlakásokat a benne élők akár 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatták meg, ezt használhatta ki az egykori aljegyző és két gyermeke, de a korábbi kivitelező is visszavásárolt egy lakást.

A felújításokat az Építészmester Zrt. végezte, az önkormányzat korábban több lakást is megvett a cégtől, majd állítólag azok egy részét áron alul eladták tavaly. Márki-Zay azt is állította, hogy a Zrt. vezetője, Paragi István érdekeltségébe tartozó társaság végezte az árbecslést, de ezt a cégvezető cáfolta és sérelemdíj, valamint perköltség megfizetését követelte.

Első és másodfokon a bíróságok a felpereseknek adtak igazat, ezt írta most felül a Kúria. Indokolásuk szerint a polgármester sajtótájékoztatóján, bár éles hangvételt ütött meg, de valótlan tényeket nem állított és valós tényeket sem tüntetett fel hamis színben. A sajtótájékoztatón elhangzottaknak volt ténybeli alapja, amelyre figyelemmel olyan közéleti, közügyeket érintő kritikát, értékítéletet fogalmazott meg, amely a felperesek jó hírnevének megsértésére nem volt alkalmas, és azt a Kúria álláspontja szerint nem is sértette meg.

A polgármester a Hódpressnek elmondta, számára az ügy tanulsága, hogy az igazságszolgáltatás képes volt korrigálni a saját, rendszeren belüli tévedéseit. A Kúria döntése jogerős, ellene jogorvoslatnak helye nincs.

KúriaMárki-Zay PéterParagi IstvánVégh Ibolya