2 milliárdért kotorják ki és állítják helyre a mártélyi holtágat

2 milliárd forint alatti áron vállalta a mártélyi holtág rehabilitációját egy szegedi cég, a munkáért versengő hat versenytársa ennél másfélszer magasabb összeget jelölt meg ajánlatában. 

150 ezer köbméter iszapot távolítanak el a mártélyi holtágból – ez lesz az egyik leggrandiózusabb része annak a rehabilitációs projektnek, amelynek összefoglaló célja a belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön, ám kezelőút és csónakkikötő építése is szerepel benne. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság még tavasszal hirdette meg azt a feladatsort, ami a Holt-Tisza és a hozzá vezető csatorna kotrása mellett számos zsilip és műtárgy rekonstrukcióját, illetve kialakítását foglalja magába, továbbá bizonyos szakaszon terméskővel megerősített partvédelmet kell kiépíteni. Egy erdei tanórahelyet is létrehoznak a beruházás során, amely hamarosan megkezdődhet. 

Nemrég lezárult a benyújtott ajánlatok bírálati összegzése: hét vállalkozás nyújtott be pályázatot, közülük hatan 3 milliárd forint körüli vagy a afölötti áron vállalta volna a projekt engedélyezési terveinek elkészítését, az engedélyek megszerzését, valamint a kivitelezést. A legjobb ajánlatot a szegedi Délép Zrt. tette, amely a kecskeméti Ékisz Építőipari Kft.-vel társulva nettó 1 milliárd 989 millió forintért nyerheti el a megbízást. A közbeszerzésen győztes vállalkozásoknak 24 hónapjuk van a munkák teljesítésére, amint aláírják az erről szóló szerződést. 

Holt-TiszaMártélyOrszágos Vízügyi Főigazgatóság