1,9 milliárdért újítja fel szennyvíztelepét Vásárhelyen az ATEV

A tervezéstől az engedélyezésen és a kivitelezésen át a 12 hónapos próbaüzem levezényléséig vállalta a megbízást a közbeszerzésen nyertes fővárosi cég.

Három ajánlkozó versengett a tavaly októberben meghirdetett munkáért, amit végül a Nonstop Klíma és Ezermester Szerviz 24 Kft.-vel társuló budapesti Pureco Kft. nyert el 4 millió 459 ezer eurós ajánlatával. Ez mai árfolyamon 1 milliárd 917 millió forint. A tenderen induló másik két vetélytárs 400, illetve 500 ezer euróval magasabb áron valósították volna meg az ATEV Zrt. modernizációs programját – derül ki a bírálati összegzésből.

Az fehérjefeldolgozó vásárhelyi üzemben baromfi lisztet, hemoglobin vérterméket, toll-lisztet és takarmányzsírt állítanak elő. A működtetés során keletkezett szennyvíz tisztítása jelenleg egy fizikai-kémiai, majd biológiai előtisztítási lépcsőből áll. Az előtisztított szennyvíz befogadója az ALFÖLDVÍZ Zrt. hódmezővásárhelyi városi szennyvíztisztító telepe. Az új tisztítóműnek napi 450 köbméteres kapacitással kell rendelkeznie, és a belőle elfolyó víz minőségének teljesíteni kell a hatályos jogszabályokban rögzített bebocsátási küszöbértékeket.

A megbízó ATEV és a projektet elejétől a végéig lebonyolító cégpáros október 4-én írta alá a 28 hónapra szóló szerződést – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményben.

Ugyanakkor továbbra sincs hír azzal kapcsolatban, mikor valósulhat meg a városi szennyvíztisztító telep fejlesztése. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 2021 végén írta ki a közbeszerzést, de a 40 napos határidőt többször is meg kellett hosszabbítani, hogy végre ajánlkozót találjanak a 3 éves munkára. A legutóbbi fejlemény az ügyben az volt, hogy megint pénzre vár a projekt. Tudniillik a beérkezett ajánlatok mindegyike meghaladta a rendelkezésre álló 6,4 milliárd forintos fedezetet, ezért a lebonyolító állami szervezet összköltségnövelési kérelmet nyújtott be április 21-én az irányító hatóság felé. Azóta nincs érdemi információ a beruházással kapcsolatban.

ALFÖLDVÍZATEV Fehérjefeldolgozó ZrtfejlesztésHódmezővásárhelyszennyvíztisztító