1848-ban is a polgárosodás és a Nyugat mellett álltak a magyarok – az önkormányzat is megtartotta ünnepi megemlékezését

Március 15-e alkalmából megtartotta városi megemlékezését Hódmezővásárhelyen az önkormányzat is. Márki-Zay Péter polgármester azt emelte ki, hogy a 12 pont 2022-ben is aktualitással bír és hagyományosan 12 pontban szokták ennek mintájára a politikai szereplők megfogalmazni terveiket. így tehát összességében kétszer 12 pontról tartott beszédet a polgármester, aki a végén elmondta, 1848-ban is egy polgáriasodott, nyugati országot akartak a forradalmárok.

1848-ban eleink mindegyikünk szabadságáért küzdöttek, Hódmezővásárhelyen és szerte az országban kezdte ünnepi megemlékezését Márki-Zay Péter.

A polgármester szerint most, hosszú idő után, 20 nap múlva valódi választás lesz. Ebben a városban, mondta, az emberek ezt már többször átélték.

Beszédében arra tért ki, hogy 33 évvel a rendszerváltás után a történelem rossz oldalára álltunk, ráadásul önkéntesen. Kelet felé sodródunk, mondta. Ma az figyelhető meg, mondta, hogy a 12 pont lerombolása zajlik.

A sajtószabadságot az elmúlt években folyamatosan leépítették, hogy folyamatosan propagandával, hazugságokkal kell találkozni, emelte ki beszédében.

Hiányoznak az államszervezetből a fékek és ellensúlyok. Fontos lenne, hogy senki ne tudjon egyeduralmat kialakítani, az élet minden területére beférkőzni. Ezzel kapcsolatban kiemelte az alkotmánybírósággal és a Kúriával kapcsolatos véleményét. Az utóbbi élére olyan jogászt (Varga Zs. András) ültettek, aki maximálisan lojális Polt Péterrel, és akinek nincsen bírói gyakorlata. Az a Polt Péter, aki nem üldözi a korrupciót.

Külön fájó pontként emelte ki a központosítást. 1989 után, nyugati mintára helyben lehetett a legfontosabb fejlesztésekről, közügyekről dönteni, mára pedig elvették ezt a lehetőséget, bevételeik egy jó részét, a legfőbb irányítási lehetőségeket, mondta. Ma Budapestről mondják meg, hogy akár Vásárhelyen mi a jó az embereknek.

Új egypárt rendszer van kialakulóban: Az iskolák és a kórházak vezetésében sok helyütt pártkáderek vannak, akik nem a tehetségük alapján kerültek a megfelelő pozícióba. De sok egyesület, sportszervezet is párttag vezetővel bír.

Unió- és nyugatellenesség is jellemző. Meglátása szerint Magyarország, a magyarság is csak akkor lehet egy, hogyha az ország az európai integráció és az Európai Unió hűséges tagja lesz. Az unió sokat segített a városok fejlődésében az egészségügy modernizálásában. Az országnak támogatni kell szomszédai integrációját is, jelentette ki. Magyarország nem támadhatja az Uniót, mert ez mindenki hazája.

Márki-Zay Péter bűnnek tartja az állam, mindannyiunk hazájának kisajátítását. amikor a ,agyar kormányt bírálja az unió, akkor nem Magyarországot bírálja, hanem annak vezetését. Kikérte magának, hogy ezt a kettőt valaki megpróbálja összemosni. a Magyarország szót ne használják a korrupt vezető helyett, mondta.

A civilek támadása, minden olyan kezdeményezés támadása, ami alulról jön és a kormánytól független. ezeket ellehetetlenítik és elutasítják. Azokat üldözik, akik saját pénzükön segítenek. Itt utalt az Iványi Gábor elleni eljárásra.

A külfölddel, a nyugati országokkal kapcsolatos összeesküvés elméletek, a Sorosozás. A Norvég Alap kapcsán inkább lemondanak jelentős pénzekről, csak mert egy csekély összeg felhasználásáról nem a kormány dönthet.

Kisebbségek elleni támadások, gyűlöletkampányok, amelyek Márki-Zay szerint jellemzik ezt a kormányzatot. ezek a melegek és a cigányok elleni támadások. Kommunikációjuk erre épül, a magyar magyar elleni uszítását viszont elfogadhatatlannak tartja.

A választásokkal kapcsolatban sérelmezte az ellenzék megosztását, hogy kamupártokat finanszíroznak, árulókat vesznek meg. Véleménye szerint a szélsőségeseket a kormány a maga oldalán tudhatja, velük szövetségben.

Legfontosabb pontjának a korrupció elleni küzdelmet nevezte meg. Jelenleg, mondta, a közvagyon magánvagyonná alakítása folyik, trafikok, gázvezetékek, erőművek, földek, erdők, biztosítók, bankok formájában és által. A következő lépés a kiskereskedelem és az egészségügy lehet, mutatott rá beszédében a polgármester, miniszterelnök-jelölt,

Majd így folytatta: akinek szent 1848 emléke, akinek szent a 12 pont, annak feladata, hogy térjünk vissza a történelem jó oldalára. Hozzátette, jogállami alkotmányra és igazságos választási rendszerre van szükség. A korrupció útján való gazdagodást nem lehet elfogadni. Tisztességes embereket a parlamentbe, a bűnözőket a börtönbe kell küldeni.

Nyugathoz tartozzunk, ne kelethez. Elmondta, minden ellenkező híreszteléssel szemben senki nem akar magyar katonákat Ukrajnába küldeni, sőt, a nyugathoz tartozásuk miatt most a világ legerősebb katonai szövetségi rendszerének a tagjai vagyunk.

Kiemelte, hogy Vásárhelyen megvalósult az, hogy versenyben nyernek vállalkozók, pártállástól függetlenül. Tisztességes versenyben működő szabad piacgazdaságra van szükség, ez segítené az országot ahhoz, hogy azt kelljen ismét kérdezni, mikor érjük utol Ausztriát, és nem azt, hogy miért hagyott le Románia. Ezzel kapcsolatban ismét szóba hozta az Euró minél hamarabbi bevezetésének szükségességét.

Az oktatás-, és egészségügy rendbehozatala, nem halasztható tovább, mondta, ezzel kapcsolatban a nemzeti jövedelem jelentősebb részének erre való fordítását tűzte ki célul.

Megemlítette még, hogy kompromisszumok nélkül nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat, hogy ez ne lehessen zsarolás tárgya.

Valódi nemzetpolitika kell, folytatta. A trianoni tragédia után valódi európai integrációt, melynek része, hogy a nyugatra kiment 800 ezer honfitársunkra is figyelni kell. Minden hatodik magyar külföldön születik, nem engedhető meg, hogy őket szem elől tévesszük.

Védjük meg határainkat, mutatott rá Márki-Zay Péter, nem csak az illegális bevándorlóktól, hanem a Fidesz által beengedett bűnözőktől is, akik beengedését egy esetleges kormányváltás után felül kell vizsgálni.

1848-ban is tudták, hogy Magyarországnak polgárosodásra van szüksége, Magyarországnak nyugaton van a helye. Legyünk csak egyszerűen és békében magyarok. A gyűlöletet sem lehet gyűlölettel, csak szeretettel legyőzni, zárta gondolatait a polgármester.

Az esemény rangját és hangulatát emelte a Sergő zenekar, Nemes Tibor színművész közreműködésével, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, valamint a Kankalin Néptáncegyüttes.

18481848-49-es forradalom és szabadságharcmegemlékezés