18 vásárhelyi iskolai dolgozó fertőződött meg koronavírussal

Pénteken 8 pozitív teszttel rendelkező tanulóról tudtak a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnál, ahová eddig egyetlen krónikus betegséggel küzdő pedagógus sem nyújtott be kérelmet, hogy digitális oktatásban dolgozhasson tovább.

Részben elérte célját az a vásárhelyi tanárnő, aki még október végén indított online petíciót egyebek mellett a veszélyeztetett pedagógusok védelmében. Többek között azt szorgalmazta, hogy a kormány tegye lehetővé a krónikus beteg és a veszélyeztetett korosztályhoz (60-65 év) tartozó pedagógusok részére, hogy választhassák a digitális oktatási formát.

Maruzsa Zoltán államtitkár hétfőn jelentette be, hogy az EMMI aznap küldi ki az iskoláknak a tárcavezető határozatát, mely lehetőséget biztosít a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára, hogy ha kérik, digitális módszerrel oktathassanak. Ehhez az intézményvezető engedélye szükséges. Természetesen a technikai feltételeknek ehhez meg kell lenniük, és biztosítani kell a tanulók tantermi felügyeletét is.

A témával kapcsolatban megkerestük a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot, ahonnan dr. Szarvas Áron azt írta lapunknak, jelenleg nincs tudomásuk olyan Hódmezővásárhelyen dolgozó krónikus beteg pedagógus által benyújtott kérelemről, amelyben a digitális oktatásban való részvételét kérte. 

Mint ahogy e hónap elején, most is érdeklődtünk arról a tankerületnél, mennyi koronavírussal fertőzött pedagógus, munkatárs van intézményeikben? Érdeklődésünkre közölték, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ – a 2020. november 20. napján rendelkezésre álló információk alapján – Hódmezővásárhelyen fenntartott 5 intézménye vonatkozásában 602 dolgozó közül 18 igazolt pozitív fertőzésről, míg a 2371 diák közül 8 pozitív teszttel rendelkező tanulóról tud. 

Hozzátették, mind az intézmények, mind pedig a  fenntartó mindent megtesz a járványügyi szabályok és előírások betartása, illetve a gyermekek, és az  intézményi dolgozók védelme érdekében. 

Közvetlenül cikkünk megjelenése előtt más forrásból úgy értesültünk, a normál oktatásban résztvevő pedagógusok és egyéb iskolai dolgozók számára önkéntes tesztlehetőséget biztosít jövő héten a tankerület. Akinek pozitív lesz a koronavírusteszt eredménye, az nem folytathatja a munkát.

Emberi Erőforrások MinisztériumaHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Maruzsa Zoltán