170 milliót ad a kormány a szerb határ menti mezőőrségekre

Több mint 170 millió forintot ad a kormány kilenc határmenti településnek az ország déli részén mezei őrszolgálat fejlesztésére. Ebből a második legnagyobb összeg, 25 millió forint jut Ásotthalomnak, ahol a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László a polgármester – a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatról a 444 írt.

Toroczkai László korábban videóban mutatta be, hogy a mezőőrök éjszaka, felfegyverkezve keresik az erdőben az illegális határátlépők nyomait, és az önkormányzat térfigyelő kamerarendszerét is használják erre a célra. Ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a mezőőrségnek ehhez nincs joga, ezért nemrég közérdekű bejelentést tettek.

Ezt a rendőrség feljelentésként értékelte, és eljárást indított „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt.  A mostani kormánydöntéssel a legnagyobb támogatást, 75 millió forintot Mórahalom kapta, de csaknem 13 millió forint jutott Öttömösnek is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök nemrég disznóvágáson járt.

A többi kedvezményezett Csongrád-Csanád megyei település, illetve Tompa, Kelebia és Bácsalmás 6 és 12 millió forintot kapott a kormánytól.

kormánymagyar-szerb határmezőőrségMi Hazánk MozgalomMigráció