17 kilométer csatornát szüntetne meg a Körös-Maros Nemzeti Park Csomorkánynál

Július második felére kiszáradt a kardoskúti Fehér-tó. A Dél-Alföld legjelentősebb szikes tavának környékén a vizes élőhelyek hosszú távú helyreállítását tűzte ki célul a területért felelős Körös-Maros Nemzeti Park.

Nem először tűnik el a víz a kardoskúti Fehér-tóból, de a tavat övező pusztai környezet vízellátásának javítására készül az 5629 hektár kiterjedésű, 263 hektár fokozottan védett területet is magába foglaló pusztaságban a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP). A természetvédelmi hatóság az utóbbi napokban döntött az előkészítő-tervező munka elindításáról.

A pénzügyi forrást az a 41 millió forint uniós támogatás jelentette, amit a nyár elején nyert el a KMNP, egyebek mellett a csomorkányi vizesélőhely-rekonstrukció tervezésére. A projekt összefoglalója szerint erre a szikes pusztai élőhelyek és a fokozottan védett, közösségi jelentőségű fajainak hosszú távú megőrzése miatt van szükség. Ezért a pusztai környezet vízellátásának javítási lehetőségének vizsgálata, valamint a természeteshez közelítő vízháztartás kialakításának tervezése került előtérbe, mégpedig a használaton kívüli árkok, csatornák, töltések megszüntetése révén. A tájképi rehabilitáció érdekében a csomorkányi területrészen, egy természetszerű vízháztartási modell kidolgozása szükséges. Geodéziai felmérés és hidrológiai tanulmány is segítené a jövőbeni helyreállítást.

A napokban az is eldőlt, hogy a közbeszerzésen kiválasztott, szegedi székhelyű Tiszaqua Kft. 9 millió végezheti a csomorkányi puszta felmérését és a tervezési munkákat, ami a vízkormányzó művek megszüntetését célozza meg. Többek között 17 kilométer csatornát tüntetnének el a jövőben.

CsomorkányFehér-tóKörös-Maros Nemzeti Parktermészetvédelem