1600 milliárd forintnyi devizakölcsönt vehet fel a magyar kormány

Az Államadósság Kezelő Központ közölte: szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátására, amely az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonást, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások fedezetét, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozását szolgálja.

Mindez azt jelenti, a kormány felkészül arra, hogy felvegyen maximum 4,5 milliárd eurónyi (közel 1600 milliárd forint) devizakölcsönt – írja a 24.hu az MTI tudósítása alapján. 

Az ÁKK Zrt. növelte a legutóbbi, május 10-én közzétett finanszírozási tervében rögzített 644 milliárd forinttal egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, amivel lehetővé teszi további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t.

A közlemény kitér arra is, hogy a gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (például beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása.

Az ÁKK megítélése szerint a jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének csökkentése előtt.

adósságdevizahitelEurópai Uniófinanszírozáshiánykormány