154 ezer magyarnál nincs fürdőszoba és benti WC

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a magyar állampolgárok 20,4 százaléka, azaztöbb mint 1,98 millió ember olyan otthonban él, ahol átázott a fal, a tető, vagy penészes, illetve a nyílászárók nem megfelelő minőségűek – tette közzé az Mfor.hu

Ráadásul, azok, akiknek a keresete nem éri el az átlagbérek hatvan százalékát, jóval nagyobb eséllyel tartoznak ebbe a csoportba.

Ha azt vizsgáljuk, a lakosság mekkora hányadának jelent gondot a lakása felfűtése, kicsit jobb számokat kapunk: csupán a lakosság 4.2 százalékáról van szó. Persze még ez is körülbelül 409 500 ember, ami rengeteg. Nemzetközi (régiós) összehasonlításban azt látjuk, hogy a javuló tendencia mellett hazánk a harmadik helyen van, de az ugráló adatok a szociális ellátórendszer hiányára utalnak. Érdemes megfigyelni, hogy a jobb teljesítményt nyújtó országokban a tendenciák is egyértelműbbek, valószínűleg átgondoltabb programot valósítanak meg a fűtési szegénység felszámolásában.

Ha azt vizsgáljuk, hány honfitársunknak kell vízöblítéses WC, illetve fürdőszoba nélkül élnie, sokkal markánsabb tendencia rajzolódik ki. A számok örvendetesek, de tudni kell, hogy még így is 154 ezer honfitársunk lakóhelyén hiányzik ez az alapvető tisztálkodási lehetőség.