150-225 ezer választóval csökkent a Fidesz támogatottsága

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti – mondta el a Népszavának Pulai András, a Publicus Intézet vezetője.

A Publicus egy nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, tehát a köztársasági elnök lemondása utáni időszakban. Az ügy hatására azonnal 150-225 ezer szavazóval csökkent a teljes népességben a kormánypárt támogatottsága és a bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt.

A közelmúltban a kormányellenes elfogultsággal véletlenül sem vádolható Nézőpont Intézet azt mérte: a magyarok több mint négyötöde (85 százalék) hallott arról, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben elítélt igazgatóhelyettesnek, és elsöprő többségük (83 százalék) nem értett egyet a kegyelmi döntéssel. A magyarok 70 százaléka helyesnek tartotta, hogy a történtek után az államfő lemondott posztjáról.

Fideszköztársasági elnökközvéleménykutatásNézőpont Intézetpedofil-botrányPublicus Intézet