15%-os nyugdíjemelés jön a több mint 40%-os élelmiszer-áremelés mellé

Jó hírrel indul az év a szépkorúaknak: hamarosan mindenki megkapja a megemelt nyugdíjat – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban. 15 %-os emelést kapnak a nyugdjjasok. Mindeközben a KSH adatai szerint az infláció novemberre meghaladta a 20%-ot.

A politikus hangsúlyozta, az Orbán Viktor vezette polgári kormány kiáll az idősek érdekeiért: eddig 5 alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot és visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Hozzátette, hogy ebben az évben is folytatódik a Nők 40-program és változatlan marad a nyugdíjkorhatár is. A videóban Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja azt mondta, hogy a tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelés helyett annak többszörösét, 15 százalékot kapnak majd januártól nyugdíjemelésként az érintettek. Az emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakra is jár – jelezte.  Fontosnak tartotta felhívnia figyelmet arra, hogy a közeljövőben érkező 13. havi nyugdíj szintén a megemelt összegben jár. A nyugdíjasok számára megnyugtató hír, hogy a kormány ebben a helyzetben is gondol rájuk – fogalmazott az Idősek Tanácsának tagja.

Mindeközben a KSH legutóbbi, novemberi adatai szerint a 2021 novemberéhez képest az élelmiszerek ára 43,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (102,9%), a kenyér (81,8%), a tejtermékek (79,0%), a sajt (78,8%), a vaj és vajkrém (77,3%), a száraztészta (70,8%), az édesipari lisztesáru (69,1%), a margarin (60,3%), a baromfihús (54,4%), a péksütemények (54,0%) és a tej (52,9%) drágult. A háztartási energia 65,9%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, a tűzifáé 60,1, a palackos gázé 52,1, az elektromos energiáé 28,3%-kal nőtt. 

Emlékeztetnénk mindenkit, hogy Hódmezővásárhelyen az idén már befizetendő földadóból, az év második felében rászoruló nyugdíjasokat fognak majd támogatni.

inflációKSHnyugdíjemelés